HSS prije izbora: Tonči je ribar, želio bi da more hrani njegovu obitelj...

HSS prije izbora: Tonči je ribar, želio bi da more hrani njegovu obitelj...

GLASAČI Hrvatske seljačke stranke vjerojatno se ovih dana osjećaju kao tvrdolinijaški glasači HDZ-a nakon što je Sanader 2005. otpravio generala Gotovinu u Haag, naravno zbog višeg nacionalnog interesa, zaboravljajući koji je viši nacionalni interes zazivao 2001. na splitskoj rivi.

Istina, HSS je jučer u Saboru glasao protiv odgode primjene ZERP-a, ali politička retorika i kategorički zahtjevi stranke drastično su se promijenili od kampanje za parlamentarne izbore 2007. do danas - kad je njihov koalicijski partner HDZ odlučio da je EU viši nacionalni interes od ZERP-a. 

Pa da podsjetimo izražavajući se u brojkama i datumima. Tijekom kampanje HSS je svoju strategiju bazirao na zahtjevima koji su se ticali sela, poljoprivrede, šumarstva i  ribarstva, petogodišnjem moratoriju na pravo stranaca prilikom kupovanja poljoprivrednog zemljišta, šuma i nekretnina i naravno bezuvjetno tražio primjenu Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa

"Ova koalicija će ući u vlast jedino ako bude prihvaćen uvjet da se hitno primjeni ZERP"

U tom duhu, HSS-ovac Ante Markov  21. studenog prošle godine u Zadru izjavljuje: "Ova koalicija će ući u vlast jedino ako bude prihvaćen uvjet da se hitno primjeni ZERP,  kao i gospodarski pojas“. Nakon što su u pregovorima za sastavljanje Vlade dobili pristanak mandatara Sanadera za takve zahtjeve, 12. siječnja 2008. Sabor izglasava povjerenje novoj Vladi, a HSS dobiva dvije ministarske fotelje. Ministarstvo turizma preuzeo je Damir Bajs, a Božidar Pankretić Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja.

Nakon potpisivanja koalicijskog sporazuma nastavlja se ista retorika, Friščić tako 28. siječnja za jedan hrvatski tjednik izjavljuje: "Budite sigurni da HSS neće prihvatiti bilo kakvu promjenu Zaštićenog ekološko-ribolovnog pojasa. Ne pristajemo na ukidanje ribolovnog pojasa i stvaranje zaštićenog ekološkog pojasa, jer glavni problem na Jadranu je nekontroliran ulov ribe. Jedina koncesija koju smo spremni prihvatiti jest potpisivanje Protokola o privremenoj regulaciji ribarstva, i vjerujem da će naša i talijanska diplomacija to pitanje riješiti u idućih desetak dana. Ali od ZERP-a nećemo odustati ni po koju cijenu.“

U međuvremenu, njegovi stranačke kolege dolaze na čelne pozicije državnih poduzeća. Ante Markov dolazi na čelo Janafa, Darko Vuletić postaje predsjednik uprave Hrvatskih šuma, a Jadranko Husarić preuzima Hrvatske vode. Tijekom veljače predsjednik stranke Friščić čak u medijima spominje mogućnost organiziranja referenduma, kako bi sami građani dobili priliku glasati o tako važnom pitanju.

Zadnji spomen referenduma čuo se još 6. ožujka, a Friščić čak pitanje ZERP-a smatra sudbonosnim za budućnost stranke, ukoliko se njihov stav po tom pitanju promjeni.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo dan nakon toga, 7. ožujka, u Zagreb stiže povjerenik Europske unije za proširenje Olli Rehn koji kratko izražava ultimatum, EU ili ZERP. Istog dana Friščić izjavljuje: "Kad je riječ o ZERP-u i HSS-ovu stajalištu, mi nećemo dići ruku za ukidanje ZERP-a, a o načinu primjene možemo razgovarati. Koalicija nije ugrožena“.

Tko laže?

U sljedećih nekoliko dana traju pregovori HSS-a i Sanadera, a Friščić 12. ožujka u emisiji "Otvoreno" izjavljuje: "ZERP nije predmet koalicijskog ugovora". 

S obzirom na ovu Friščićevu izjavu čovjek se doista mora zapitati tko tu koga ... laže. Tijekom koalicijskih pregovora medije je uglavnom zanimalo što je sa ZERP-om, na što su od Polančeca i ostale pregovaračke ekipe redovito dobivali odgovor da će o tako važnim stvarima raspraviti čelnici stranaka. Tada nije bilo govora o tome da ZERP nije dio koalicijskog sporazuma, nego da takva tema zahtjeva pomnije razmatranje.

HSS nije digao ruku za odgodu ZERP-a koju je Sabor istog tog dana navečer tijesno izglasao, ali je ostao u Vladi. Opravdavajući takvo ponašanje floskulom koju ponavljaju kao mantru, ZERP nije predmet koalicijskog ugovora, ne podržavamo ga, ali ne izlazimo iz Vlade.

Sorry, Tonči!

Tragikomično je i to da je HSS čitavu predizbornu kampanju temeljio na ZERP-u i tome kako strani brodovi u ZERP-u izlove ribe za više od dvije milijarde kuna. "Štitit ćemo naše more, zemlje i šume kao nacionalni interes", kaže Friščić u jednoj od predizbornih poruka, koja govori o ribaru Tončiju koji bi htio ribarenjem prehraniti obitelj: Tonči ili fotelja? Sorry, Tonči.

J.S./B.S.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara