HSS protiv prodaje Sunčanog Hvara

ČLAN Predsjedništva HSS-a saborski zastupnik Luka Roić i hvarski gradonačelnik Zoran Domančić, također član HSS-a, izjavili su danas u Hvaru da je za stihijsku prodaju turističkih poduzeća najodgovornija ministrica turizma Pave ŽupanRusković jer, kako ocjenjuju, nije izradila cjelovitu analizu i strategiju privatizacije u turizmu, niti je ponudila strategiju razvoja i upravljanja turističkim portfeljem u državnom vlasništvu.

Roić i Domančić rekli su na konferenciji za novinstvo da odluka o prodaji hotelske kuće ´Sunčanog Hvara´ može biti donesena samo nakon dogovora svih zainteresiranih, poglavito lokalne samouprave koja mora imati kontrolnu ulogu jer je, kazali su, najviše pridonijela stvaranju toga hotelskog poduzeća.

Dodali su da je ´Sunčani Hvar´ jedna od najprofitabilnijih turističkih tvrtaka u državi te da su njezini gubitci najvećim dijelom posljedica toga što je u Domovinskom ratu primila prognane i izbjegle u svoje prostore. Ocjenjuju da bi ta hotelska kuća već iduće godine trebala poslovati s dobitkom te da je smiješno sve hotele u sustavu ´Sunčanog Hvara´ prodati za cijenu po kojoj se prodaje jedan osrednji hotel.

Kazali su da nemaju ništa protiv Slovenaca, da su oni dragi gosti Hvara, ali se protive takvu načinu rasprodaje najelitnijih hrvatskih hotela.

Upravni odbor Hrvatskog fonda za privatizaciju (HFP) predložio je u početku prosinca Vladi da prihvati ponudu slovenske tvrtke ´Terme Čateža´ koja je za 62,3 posto dionica ´Sunčanog Hvara´ ponudila 74,5 milijuna kuna. No sredinom prosinca odluka o tome bez obrazloženja je skinuta s dnevnog reda Vlade, a neslužbeno se doznaje da je odgođena zbog stajališta HSS-a.

Prodaji ´Sunčanog Hvara´ ´Termama Čatež´ usprotivio se i splitski HSLS.

U Hvaru je i danas potpisivana peticija protiv prodaje ´Sunčanog Hvara´, koje je počelo 26. prosinca. Peticiju je do sada potpisalo oko dvije tisuće građana, potpisivat će se do kraja godine, a zatim će biti poslana Vladi.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara