HSS, SDP, HNS i HSU sklopili Sporazum o formiranju vlasti u Zagrebačkoj županiji

HSS, SDP, HNS i HSU sklopili su danas međustranački Sporazum o formiranju vlasti u Zagrebačkoj županiji.

Sporazum su potpisali Božidar Pankretić, Palma Klun Posavec, Josip Jambrač i Đurđa Parać - predsjednici HSS-a, SDP-a, HNS-a i HSU-a Zagrebačke županije.

Te četiri stranke ukupno imaju 25 od 45 vijećnika Skupštine Zagrebačke županije. HSS ima 10 vijećnika, SDP osam, HNS četiri, a HSU tri vijećnika.

Nakon potpisivanja sporazuma rečeno je da će kandidat za župana Zagrebačke županije biti dosadašnji župan HSS-ovac Stjepan Kožić.

Predsjednik županijske Skupštine bit će iz redova SDP-a, kao i zamjenik župana i dva člana Poglavarstva. HNS će također imati zamjenika župana i dva člana Poglavarstva, a HSU dva člana Poglavarstva. Jedan potpredsjednik Skupštine bit će iz HSS-a, a drugi iz oporbe, rekao je Pankretić.

Također je rekao "da su se u zadnje vrijeme događale čudne stvari", ali i da s ponosom kaže da on nije bio u žiži zanimanja i da na njega nije vršen pritisak. "Bio je pritisak na neke kolege koje ovdje sjede i ja im ovdje želim najiskrenije čestitati na principima za koje se svi trebamo boriti - moralnosti, poštenja, principijelnosti", rekao je Pankretić.

Upitani od novinara da imenuju osobe na koje se vršio pritisak, ni Pankretić ni Parać to nisu željeli učiniti. Parać je rekla da je HSU i dobno zrela stranka, da ovdje ipak mora prevladati razum, a ne srce i da o pritiscima i imenima nije u redu govoriti, bilo je i prošlo. Na upit novinara hoće li o tim pritiscima i prijetnjama obavijestiti Državno odvjetništvo ili neko drugo pravosudno tijelo, Parać je odgovorila da neće i dodala da je to igra i praksa dosadašnje politike koja će pomalo iščezavati. Pankretić je rekao da je iluzorno prijavljivanje ali da iskreno vjeruje da će to birači kazniti.

Palma Klun Posavec izrazila je zadovoljstvo što im se pridružio HSU, stranka koja je, kako je rekla, prepoznala u programima da je samo razvoj preduvijet pravedne socijalne politike. Župan zagrebačke županije i kandidat za novog župana Stjepan Kožić rekao je da mu je čast što je kandidat za župana Županije koja je u proteklom mandatu bila gospodarski najbrže rastuća županija u Hrvatskoj.

Potpisani Sporazum osigurava kontinuitet nastavka započetih programa, i onih predizbornih, rekao je Kožić i izrazio nadu da će i na kraju mandata Zagrebačka županija biti najbolja.

(Hina) xbma yaz

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara