HSS za zakonito upravljanje strateškim robnim zalihama

HRVATSKA seljačka stranka (HSS) zalaže se za zakonito upravljanje strateškim robnim zalihama, te daje potporu ministru poljoprivrede i šumarstva mr. Božidaru Pankretiću u raščišćavanju evidentnih nezakonitosti uočenih u Državnim robnim zalihama, priopćeno je danas iz HSS.

Hrvatska Vlada je jučer, zbog prekoračenja ovlasti, razriješila dužnosti ravnatelja Robnih zaliha Srećka Kramarića. Kramarić je razriješen jer je po nalazu Ureda za unutarnji nadzor prekoračio ovlasti, odnosno raspisao natječaj o zanavljanju pšenice i izabrao tvrtke bez da je za to imao potrebne dokumente - bilancu i godišnji program koje treba odobriti Vlada.

U HSS-u tvrde da vrijednost zanovljene pšenice po tržnim cijenama iznosi 30 milijuna kuna, a bivši ravnatelj Državnih robnih zaliha je po svom osobnom nahođenju i bez ijedne suglasnosti te provedenog javnog natječaja dio te vrijednosti (pšenicu) dao na zanavljanje pojedinim tvrtkama.

Pšenicu koja se u Državnim robnim zalihama vodila po cijeni od 1,10 kuna po kilogramu (i više), tvrtke koje su je dobile prodavale su po cijeni nižoj od 0,80 kuna po kilogramu, što je gotovo 30 posto ispod tržišne cijene, ističe se u priopćenju HSS-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podsjećaju kako je Vladin Ured za unutarnji nadzor ocijenio poslovanje Ravnateljstva za robne zalihe, vezano uz zanavljanje pšenice iz državnih robnih zaliha - nezakonitim te je, uz sumnju na gospodarski kriminal, predložio Državnom inspektoratu hitan inspekcijski nadzor stanja cjelokupnih strateških robnih zaliha.

Hrvatska seljačka stranka također napominje kako je "neugodno iznenađena" napisima u medijima koji potvrđuju da je novinarima podijeljeno Izvješće Državnog inspektorata o stanju u Državnim robnim zalihama, u kojem su sadržani podaci državne tajne o razmještaju robnih zaliha.

"Začudno je da si HSLS daje slobodu pokušavajući opravdati svoje članove odgovorne za ovakvo stanje u državnim robnim zalihama i vršiti pritisak na pravosuđe govoreći o drugim procesima koji se još uvijek vode pred Vrhovnim sudom RH", kaže se u priopćenju HSS-a kojeg je potpisala glasnogovornica stranke Marijana Petir.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara