HSU će tražiti povećanje neoporezivog djela osnovice na 3000 kuna

HRVATSKA stranka umirovljenika (HSU) najavila je danas da će paralelno s izmjenama zakona o mirovinskom osiguranju tražiti povećanje neoporezive mirovinske osnovice sa sadašnjih 2250 na 3000 kuna.

Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju o usklađivanju mirovina te uvrštenju dodatka od 100 kuna i šest posto u mirovinsku osnovicu, dio je sporazuma o suradnji koji su sklopili HDZ i HSU nakon parlamentarnih izbora.

No, HSU će tražiti da se neoporeziva umirovljenička osnovica poveća na 3000 kuna jer bi uvrštenjem dodatka u mirovinsku osnovicu neki umirovljenici prešli sadašnji prag neoporezivog djela osnovice, rekao je na konferenciji za novinare predsjednik stranke Vladimir Jordan.

Ostane li neoporezivi dio osnovice od 2250 kuna na sadašnjoj razini, 80.000 umirovljenika bi nakon uvrštenja 100 kuna i 6 posto u umirovljeničku osnovicu prešlo neoporezivi dio mirovine pa bi zbog plaćanja poreza time više izgubili nego dobili, kažu u HSU-u.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HSU je već pripremila izmjene zakona o mirovinskom osiguranju i sada očekuje da se sastanu radne skupine kako bi se utvrdio i Vladi uputio prijedlog izmjena, rekao je Jordan.

Kazao je također da stručnjaci rade na izradi izmjena zakona u mirovinskom osiguranju kojim bi se ispravile nepravde zbog kojih umirovljenici za iste godine staža primaju različite mirovine.

Osim toga, u stranci rade i na izradi zakona o provedbi odluke Ustavnog suda iz 1998. o vraćanju duga umirovljenicima, na čije se donošenje sporazumom HDZ-HSU također obvezala nova Vlada.

Govoreći o raspodjeli mjesta u saborskim odborima, stranački čelnici su poručili da HSU ne želi da ih se svrstava ni lijevo ni desno, a iako su mjesta u saborskim odborima dobili iz kvote vladajuće koalicije, zadovoljni jer je naglašeno da u tu kvotu ulaze i stranke koje podržavaju Vladu.

Želimo ulaskom u Hrvatski sabor i saborske odbore osim na ostvarivanju interesnih ciljeva sudjelovati u izradi gospodarskih programa budući da je to jedini jamac da će mirovine biti osigurane, poručili su čelnici HSU-a, koji s tri svoja saborska zastupnika prvi put predstavljaju umirovljenike u Hrvatskom saboru.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara