HSU: Izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju restriktivne

HRVATSKA stranka umirovljenika (HSU) ocijenila je da su nedavno usvojene izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju restriktivne, tako da će povećati broj umirovljenika na rubu egzistencije.

Zakon nije pravedan, već čini daljnju podjelu među umirovljenicima koji za isti radni staž i godine života, ovisno o datumu odlaska u mirovinu, primaju različite iznose mirovine, upozorava u današnjem priopćenju HSU.

HSU tvrdi da se prilikom usvajanja izmjena toga zakona još jednom pokazao ´krajnje omalovažavajući odnos prema umirovljenicima jer ih nitko nije uključio u pripremu zakonskih izmjena´, iako su udruge umirovljenika izradile svoje amandmane.

Začuđuje i nezainteresiranost medija za tako važnu i ozbiljnu problematiku, tim više što se smanjenja odnose i na buduće umirovljenike, a mediji ne ukazuju na posljedice takve socijalne politike koja dovodi trećinu građana u ponižavajući položaj, stoji u priopćenju.

Po izmjenama zakona, koje su stupile na snagu jučer, 18. prosinca, svim umirovljenicima koji u prijevremenu starosnu mirovinu odu 18. prosinca ili kasnije, smanjenje za svaki kalendarski mjesec ranijeg odlaska u mirovinu prije navršenih uvjeta za stjecaje prava na starosnu mirovinu iznosit će 0,34 posto, a ne kao dosad 0,3 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tako će, primjerice, mirovina za pet godina ranijeg umirovljenja umjesto 18 posto biti niža 20,4 posto.

Najniža mirovina određivat će se za svaku godinu mirovinskog staža do 30 godina mirovinskog staža u visini od 0,825 posto, a za svaku godinu koja prelazi 30 godina mirovinskog staža u visini 0,4125 posto od prosječne bruto plaće u Hrvatskoj u 1998. godini.

Dosad je taj postotak za sve najniže mirovine iznosio 0,825 posto, pa bi najniže mirovine, ovisno o godinama staža, mogle biti manje i do 200 kuna.

HSU također u priopćenju pita Vladu zašto umirovljenici neće dobiti božićnicu kao i ostali korisnici državnog proračuna?

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara