HTV odbija prikazati brutalne snimke zločina nad Hrvatima

DOK SU svi hrvatski mediji spremno prenijeli filmski materijal pogubljenja srebreničkih muslimana, koji se koristi kao dokazni materijal na haškom suđenju Slobodanu Miloševiću, HTV nije pokazao takvu spremnost kad mu ponuđeni slični "domaći" dokumentarci.

Novootkriveni videozapisi iz rata, koje je prikupio Pavle Vranjican, poznat i kao autor dokumentarnih filmova iz rata Amarcord 1 i 2, te Komšije 1, doista su šokantni.

Snimljeni su napadi na okružene Hrvate na području Viteza, te likvidacija zarobljenih i ranjenih pripadnika HVO-a, koje mudžahedin ubija metkom u čelo te rešeta Kalašnjikovom.

Kako piše Slobodna Dalmacija, HTV već godinama uporno odbija prikazati snimljeni užas iz Viteza, kao i ostale dokaze koje slaže i priprema grupa autora okupljenih oko Pavla Vranjicana.

"Razlika u interesu javnih medija za prikazivanje filma o "Škorpionima" i onih iz moje produkcije je pokazatelj našeg jada i bijede, jer da je bilo koji novinar iz Hrvatske prikazao ili imao takvu snimku, bio bi ignoriran, potpuno marginaliziran, a vjerojatno je da mu taj materijal ne bi objavili niti u njegovu mediju." - smatra Vranjican.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Vranjicanijevi filmovi, između ostalog, predstavljaju i originalne snimke koje su proizveli sami agresori, bilo iz JNA ili Krajine.

U njegovim najnovijem filmu "Komšije 2" prikazuje se tajni materijal namijenjeni zapovjednicima korpusa RSK, te se iznosi cijeli sustav po kojem je izvršeno naoružanje srpskog stanovništva, kao i snimka napada na Slunj, Cetingrad i Topusko.

Slijedi red paleži i pljački, te "junaštva" nad Zadrom i Cavtatom, a poseban gost na materijalu je Željko Ranatović Arkan, snimnjen na proslavi dvogodišnjice balvan revolucije u Bukoviću kod Benkovca.

Vranjicanijevi materijali uvršteni su i kao službeni dokazni materijal za suđenje Vojislavu Šešelju, a snimateljsku ekipu veseli što su filmovi sve više kopiraju i neovlašteno prodaju u svijetu, dok su u Srbiji iznimno popularni.

No, čini se kako naša javna televizija iz nekog razloga ove dokaze o ubojstvima, paležu i pljački još uvijek smatra neprimjerenima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara