Hubbleom snimljen prvi dokaz galaktičkog kanibalizma

VELIKE galaktike proždiru one manje, u što su astronomi već dugo sumnjali, no prvi dokaz galaktičkog kanibalizma snimljen je svemirskim teleskopom Hubble.

Teleskop je još prošle godine uspio snimiti proždrljivu galaktiku dok je pratio dobro poznatu galaktiku Tadpole.

U donjem lijevom kutu fotografije vidi se drugi vrlo svijetli objekt - golema spiralna galaktika uz koju se nalazi manja.

Američke i kanadske znanstvenike zaintrigirao je taj par svemirskih tijela, no Hubbleova snimka nije bila dovoljno jasna da bi odmah zaključili kako je riječ o velikoj galaktici koja proždire mnogo manju.

Stoga su iskoristili teleskop Keck na Havajima, koji je uspio snimiti sjaj zvijezda iz središta manje kako odlazi prema velikoj galaktici. Dvije su galaktike udaljene od Zemlje dvije milijarde svjetlosnih godina.

Malena se galaktika raspala zbog gravitacijskog djelovanja veće, a njezine će zvijezde s vremenom postati dijelom atmosferskog omotača velike spiralne galaktike.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika će galaktika mijenjati malu još milijunima godina", rekao je astronom Duncan Forbes sa Sveučilišta Swinburne u Hawthornu u Australiji.

"Za nekoliko milijuna godina može se potpuno raspasti i ostaviti za sobom samo slabi trag iza omotača velike spiralne galaktike", dodao je Forbes.

Znanstvenici najavljuju mogućnost novih sličnih otkrića, jer će iduće godine pojačanom Hubbleovom kamerom istraživati obližnje spiralne galaktike i nakupine starih zvijezda.

Po Forbesovim riječima, svemirski kanibalizam događa se i u neposrednoj blizini Zemlje. Mliječna staza, u kojoj je i naš planet, trenutačno je u interakciji s Velikim i Malim Magellanovim oblacima, puno većim galaktikama od patuljaste koju su proučavali u ovom slučaju.

(Hina) bcav dgk

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara