Hugo Chavez želi biti doživotni predsjednik

Hugo Chavez želi biti doživotni predsjednik

BUDUĆI da mu sadašnji Ustav ne omogućava ponovno kandidiranje za predsjednika Venezuele (ovo mu je drugi mandat, a istječe za pet godina), venezuelanski predsjednik Hugo Chavez predložio je promjenu Ustava, javlja Reuters.

Chavez predlaže produženje mandata sa šest na sedam godina, te uvođenje neograničenog broja predsjedničkih mandata, koji je po sadašnjem Ustavu ograničen na dva. Ovaj bivši ljevičarski vojnik također predlaže i ukidanje autonomije središnje banke, kao i jačanje izvršne vlasti države. To bi značilo da će novi Ustav, bude li usvojen, povećati ovlasti Vlade, koja će imati kontrolu nad imovinom privatnih kompanija prije nego što sud izda naređenje o eksproprijaciji.

Predsjednik će pak dobiti i veće ovlasti u upravljanju federalnim jedinicama i općinama, kao i kontrolu međunarodnih rezervi. Prema novom Ustavu Chavez bi, dakle mogao biti predsjednik sve dok pobjeđuje na izborima.

"Ako itko kaže da je ovo pokušaj da se doživotno nekoga ustoliči na ovoj poziciji, odgovorit ću mu - ne! Ovo je samo jedna mogućnost koja ovisi o mnogim okolnostima", izjavio je Hugo Chavez.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Chavezova ljevičarska politika našla se na žestokom udaru američkih političara koji ga optužuju za samovolju, autokratsko vladanje Venezuelom, kao i korištenje svoje pozicije te naftnog bogatstva Venezuele u svrhu podrivanja demokracije. Ipak, velika većina osiromašenih glasača ponovo mu je ukazala povjerenje na izborima.

Možda i zato, jer u novom prijedlogu, između ostalog Chavez predlaže maksimalno trajanje radnog dana od šest sati, te socijalne povlastice za neka zanimanja kao što su vozači taksija, te ulični prodavači.

Tisuće Chavezovih pristalica okupilo se oko zgrade parlamenta dajući svoju podršku promjenama ustava. "Da reformama", "Na putu u socijalizam 21. stoljeća", samo su neke od poruka na transparentima okupljenih pristalica Huga Cahaveza, javio je BBC.

Ma.N.
Foto: AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara