Human Rights Watch: I Irak i SAD moraju štititi zarobljenike

NAMJERNO izlaganje zarobljenika medijima je kršenje Ženevskih konvencija bilo da to radi Irak ili Sjedinjene Države, priopćila je u ponedjeljak organizacija za zaštitu ljudskih prava Human Rights Watch (HRW).

Prema trećoj Ženevskoj konvenciji iz 1949. vlasti koje zarobe neprijateljskog vojnika ne smiju s njime paradirati ili dopustiti da bude izložen javnosti. To se ne odnosi na slučajno snimanje kada novinari pokazuju šire vojne akcije, kaže HRW.

Članak 13. treće Ženevske konvencije koji se odnosi na postupanje vlasti prema ratnim zarobljenicima navodi:

"Prema ratnim zarobljenicima se uvijek mora postupati humano. ..Ratni zarobljenik mora biti zaštićen, posebice od nasilja ili zaplašivanja i protiv uvreda i radoznalosti javnosti. Mjere odmazde prema ratnim zarobljenicima su zabranjene."

Vlasti moraju štiti čast i moralni integritet ratnih zarobljenika, a zarobljenici kod ispitivanja moraju reći samo ime, čin, vojni broj i godinu rođenja.

HRW kaže da su zahtjev da se zarobljenici zaštite od radoznalosti javnosti u dosadašnjem tijeku rata u Iraku prekršile i Irak i Sjedinjene Države. Iračke vlasti su snimale američke zarobljenike i ispitivale ih pred kamerama. Sjedinjene Države nisu spriječile novinare koji se kreću s američkim snagama da snimaju zarobljene Iračane.

HRW kaže da je američki ministar obrane opravdano kritizirao iračko snimanje zarobljenih Amerikanaca, ali da je propustio bilo što reći o snimanju zarobljenih Iračana.

Human Rights Watch, organizacija sa sjedištem u New Yorku, kaže da je već ranije bez uspjeha kritizirala Sjedinjene Države zbog postupanja prema zatočenicima tijekom rata u Afganistanu, posebice jer nisu odredile njihov pravni status kao i zbog nekih tehnika u postupanju koje bi se mogle smatrati mučenjem prema međunarodnom pravu.

"Američki ratni zarobljenici u iračkom zatočeništvu trebaju svaku pomoć kako bi osigurali svoja prava prema Ženevskim konvencijama", rekao je Kenneth Roth, izvršni direktor Human Rights Watcha. "Žalosno je što Sjedinjene Države nisu nepokolebljivije branile Ženevske konvencije u svojem skorašnjem postupanju".

HRW kaže da ponašanje iračkih vlasti prema zarobljenim Amerikancima u prvom Zaljevskom ratu daje razloga za ozbiljnu zabrinutost za sadašnje postupanje prema njima.

(Hina) sl br

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara