Human Rights Watch kritizira američki rat protiv terorizma

SJEDINJENE DRŽAVE  prečesto zanemaruju ljudska prava u vođenju rata protiv terorizma, što objašnjava pad međunarodne potpore koju dobivaju, ocijenio je Human Rights Watch u svom općem godišnjem izvješću objavljenom u utorak.

´Teroristi krše temljna ljudska prava kada napadaju civile, ali Sjedinjene Države štete tim načelima kada igoriraju kršenja počinjena u sklopu borbe protiv terorizma koja čine njihovi saveznici poput Pakistana, Kine, Saudijske Arabije i afhganistanskih ratnih zapovjednika´, tvrdi ta organizacija za obranu ljudskih prava sa sjedištem u New Yorku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U izvješću se ističe kako su Sjedinjene Države daleko od toga da bi bile najveći kršitelj ljudskih prava, ali kao jedina svjetska supersila imaju posebnu odgovornost. Po ocjeni Human Rights Watcha, svaki put kada Sjedinjene Države olako pristupaju tom pitanju, obrana ljudskih prava u svijetu slabi.

U izvješću od 558 stranica se kao jedan od najvećih kršitelja ljudskih prava navodi režim Saddama Husseina. Istodobno, Sjedinjene Države se pozivaju da u slučaju napada na Irak posebnu pozornost pridaju izbjegavanju civilnih žrtava.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara