HUMANITARCI I MISIONARI BJEŽE S HAITIJA

AUPRINCE, 20. veljače 2004. (Hina/Reuters) Velika skupina Amerikanaca i Kanađana, većinom humanitarnih djelatnika i misionara, okupila se u petak u zračnoj luci u glavnom gradu Haitija, bježeći pred sve većim rasulom u zemlji i nasiljem između pristaša predsjednika države JeanBertrand Aristidea i oporbe.

Masovni je odlazak uslijedio nakon upozorenja Sjedinjenih Država, koje su u četvrtak pozvale svoje građane da napuste zemlju.

Sukob vlasti i pobunjenika, koji je izbio prije dva tjedna i u kojemu je dosad poginulo oko 50 ljudi, još nije u punom zamahu stigao do Port-au-Princea, kako ga opisuju agencije, neurednog i kaotičnog haićanskog glavnog grada s dva milijuna ljudi.

Agencija AFP ipak prenosi da je u petak dvanaest ljudi, među kojima i dvojica novinara, jedan domaći i jedan strani, ranjena u glavnom gradu u sukobu naoružanih pristaša predsjednika Aristidea i pripadnika oporbe.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Sjedinjene Države i dvije regionalne organizacije - Karipska zajednica (CARACOM) i Organizacija američkih država (OAS), te Francuska kao bivši kolonijalni gospodar i Europska unija, poslali su u petak na Haiti svoja mirovna izaslanstva, u trenutku kada su pobunjenici na sjeveru zemlje proglasili neovisnost od ostatka zemlje. Jedno od njih sastalo se s Aristideom i oporbenim skupinama, kako bi pokušali pronaći političko rješenje krize, izjavio je glasnogovornik Bijele kuće Scott McClellan.

Naoružane pobunjeničke skupine, koje su proglasile Neovisnu republiku Artibonite, na sjeveru, imenovale su za predsjednika Butteura Mettayera, bivšeg vođu lokalne bande, prenosi radio. Pobunjenici, čije je glavno uporište Goinaves oko 160 kilometara sjeverno od Port-au-Princea, sada kontroliraju četiri od devet okruga na Haitiju, kao i grad Quanaminthe na granici s Dominikanskom Republikom.

U međuvremenu je i glavni tajnik UN-a Kofi Annan posredno priopćio da namjerava imenovati posebnog savjetnika za Haiti kako bi se i najveća svjetska organizacija uključila u rješavanje krize u zemlji. Kako UN trenutno nema predstavnika na Haitiju, podtajnik UN-a za političke poslove Kieran Prendergast izjavio je da UN ima ograničene mogućnosti za političku analizu stanja na Haitiju oviseći o medijskim i drugim izvješćima te najavio Annanovu namjeru da imenuje posebnog savjetnika za tu zemlju.

(Hina) xbcav/xsl ydj

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara