Humanitarni djelatnici traže dodatnu pomoć Iranu

HUMANITARNE službe u Iranu zatražile su u utorak više odjeće, pokrivača i lijekova za desetke tisuća beskućnika, nakon prošlotjednog potresa u kojemu je poginulo oko 30.000 ljudi.

Dok spasilački timovi i tragači polako odustaju od potrage za preživjelima pod ruševinama drevnog grada Bama, 100 kilometara jugoistočno od Teherana, humanitarni radnici kažu da je akcija ušla u novu fazu.

"Sad smo na prijelazu iz faze potrage i spašavanja u fazu pružanja humanitarne pomoći", izjavio je Jesper Lund, voditelj UN-ove koordinacije za pomoć pri katastrofama, koja koordinira akcije iz vojne baze izvan Bama.

Preko vikenda su u Iran počeli slijetati američki zrakoplovi, prvi nakon iranske revolucije 1979. godine.

Indija će u utorak poslati tri zrakoplova s humanitarnom pomoći, koja uključuje 10.000 pokrivača i tisuću šatora, a u zemlju je već stiglo 600 tona visoko-proteinske hrane.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Iran će stići i indijski liječnički timovi, koji će podići mobilnu bolnicu sa 75 kreveta, kiruškom dvoranom i ostalom medicinskom opremom.

Šest Iranu susjednih zemalja u Perzijskom zaljevu odobrilo je 400 milijuna dolara pomoći za obnovu zemlje. Nearapski Iran ima je napete odnose sa susjedima od revolucije 1979. godine, no oni su se u posljednjih nekoliko godina poboljšali.

Unatoč masovnoj međunarodnoj reakciji na nesreću, humanitarci kažu da je potrebno učiniti puno više kako bi se zbrinulo 100.000 beskućnika i tisuća ranjenih u strašnom potresu.

(Hina) bcav sd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara