Humphreys: RS učinila pomak u suradnji s Haškim sudom

VODITELJ misije Europske komisije u BiH Michael Humphreys u utorak je u Banjoj Luci novinarima izjavio da je Republika Srpska (RS) u deset mjeseci ove godine učinila "značajan pomak " u suradnji s Tribunalom za ratne zločine u Haagu, i to najviše zahvaljući Vladi RS ali da očekuje da će sljedećih mjeseci biti izručeni i Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

"Predsjednik RS, premijer i ministar unutrašnjih poslova obavili su impresivan posao u suradnji s Tribunalom u Haagu, i taj se proces mora nastaviti", izjavio je Humphreys koji se nada da će tijekom sljedećih mjeseci i ostali optuženi, prije svih Radovan Karadžić i Ratko Mladić, biti izručeni Haškom tribunalu.

Humphreys je zanijekao nagađanja u javnosti da Europska unija financira dragovoljnu predaju haških optuženika.

To je na istoj konferenciji za novinare potvrdila ministrica financija RS Svetlana Cenić koja je izjavila da se iz proračuna RS za svaku dragovoljnu predaju kao poticaj odvaja svota od 25 tisuća eura.

"Procijenili smo da je to i jeftinije i učinkovitije od plaćanja angažmana stotina pripadnika specijalnih postrojbi policije koji bi trebali tragati, locirati i uhititi osobe koje traži Tribunal za ratne zločine u Haagu kao što se to primjerice čini u Republici Hrvatskoj", kazala je ministrica Svetlana Cenić.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara