HUP: Nova Vlada nema vremena za analize, gospodarstvo vapi za odlučnim potezima politike

Foto: Goran Mehkek / Cropix

HRVATSKA udruga poslodavaca uputila je danas čestitke Kukuriku koaliciji na dobivenoj potpori i povjerenju većine hrvatskih građana za sastav nove Vlade.
 
"HUP, baš kao i građani ove zemlje, od nove Vlade očekuje mnogo i očekuje to relativno brzo. Kao  što smo nekoliko puta naglašavali prije izbora, nova Vlada, nažalost, neće imati 100 dana poštede jer okolnosti u kojima se hrvatsko gospodarstvo nalazi to jednostavno ne dozvoljavaju", stoji u priopćenju HUP-a.

Poslodavci ističu i kako "vjeruju da su i koalicijski partneri svjesni da nije vrijeme za velika slavlja nego za velika djela jer Hrvatska već dugo jedva balansira nad  ponorom u koji ćemo nedvojbeno vrlo skoro upasti ne povuče li nas nešto natrag i ne stanemo li čvrsto, s dvije noge na zemlju.
 
"Gospodarstvo ove zemlje vapi za odlučnim potezima politike. Smatramo da ne treba gubiti puno vremena niti na analize što učiniti - sve je već analizirano i nema puno dvojbi oko potrebnih mjera i reformi, važno je pokazati odlučnost i provesti ih. Polažemo stoga velike nade u novu Vladu i u tom kontekstu nadamo se da  će, za početak, u nju biti izabrani kompetentni i stručni ljudi s idejom i vizijom, s političkom hrabrošću i odgovornošću da se  konačno poduzmu i one nepopularne, ali nužno potrebne mjere na koje mi u HUP-u ukazujemo već godinama", ističu.


Kako su naglasili, gospodarstvo i rješavanje gospodarskih problema mora biti prioritet vladine politike ne samo u sljedećoj već i u narednih nekoliko godina.
 
"Poduzetnike se mora rasteretiti previsokih nameta, državnu birokraciju napraviti servisom poduzetnika, a razvoj poduzetništva mora se poticati na svim razinama društva. Jer jedino snažno i konkurentno domaće poduzetništvo jamči povećanje zaposlenosti, veće plaće, stabilne državne financije, više mirovine, bolje zdravstvo, obrazovanje, ukratko, bolji standard života svih građana", nabrajaju poslodavci.

Napominju kako nam "jedino snažno i konkurentno domaće poduzetništvo jamči uspješno snalaženje na najkonkurentnijem tržištu svijeta na koje ulazimo za godinu i pol dana".

"Povijesnu priliku ulaska na tržište od 500 milijuna potrošača nikako ne smijemo propustiti jer drugu takvu nećemo skoro imati. Gospodin Milanović u svojem je govoru izjavio da će na suradnju pozvati sve one koji mogu  pridonijeti razvoju Hrvatske. U tom smislu, HUP novoj Vladi apsolutno stoji na raspolaganju. I dalje ćemo biti i konstruktivan kritičar i korektiv ali, prije svega, nadamo se da ćemo u ova doista teška vremena za hrvatsko gospodarstvo i svakog hrvatskog građanina biti uvažavan partner u kreiranju bolje gospodarske budućnosti ove  zemlje kakvu svi skupa trebamo i zaslužujemo", zaključuju.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara