HURBDR traži od Haaga da povuče sve optužnice protiv hrvatskih branitelja

REPUBLIČKA organizacija Hrvatske udruge razvojačenih branitelja Domovinskog rata (HURBDR) zatražila je od Haaškog suda da povuče sve optužnice protiv hrvatskih branitelja koje se za ratne zločine tereti po zapovjednoj odgovornosti, a da podigne optužnice protiv svih tadašnjih obnašatelja dužnosti u tijelima državne vlasti.

Taj zahtjev, rekao je na današnjoj konferenciji za novinare predsjednik HURBDR-a Vladimir Gojanović, već je poslan Sudu u Haag od kojega ta udruga očekuje žurni odgovor.

Istodobno, HURBDR je postao zahtjev Ustavnom sudu od kojega traži da preispita i donese pravorijek o nadležnostima i odgovornosti zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti u Hrvatskoj tijekom "trajanja oružanih sukoba".

Ta udruga, naime, smatra da je hrvatska zakonodavna, izvršna i sudbena vlast povrijedila temeljna ljudska prava i slobode hrvatskih vojnika i branitelja koji su optuženi za ratne zločine te da je "stvarno i pravno obmanula hrvatske građane".

HURBDR izražava osnovanu sumnju da su hrvatski branitelji nepravedno i krivo optuženi s ciljem da se izbjegne stvarna odgovornost tadašnjih obnašatelja zakonodavne, izvršne i sudbene vlasti koji su "protuustavnim nalozima kršili i ograničavali slobode i prava čovjeka".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Naš se zahtjev temelji na notornoj činjenici da RH nikada nije objavila rat i proglasila ratno stanje", rekao je Gojanović. Dodao je kako to znači da se u Hrvatskoj nije radilo o ratu, već o oružanom sukobu dijela pripadnika srpske manjine, koju je potpomagala Jugoslavija, i hrvatskih građana koji su branili suverenitet i cjelovitost Hrvatske.

"Kako rat nije objavljen, oružani je sukob bio unutarnji problem RH, pa Sabor, Vlada, predsjednik Republike i sudstvo nisu imali nikakvih ograničenja u obnašanju svojih funkcija, tj. sve su civilne institucije normalno funkcionirale", rekao je Gojanović.

Ustvrdio je da su sve te institucije u hrvatskom građanstvu širile psihozu ratnog djelovanja i na taj ga način svjesno obmanjivale.

Zbog toga je kristalno jasno tko je odgovoran za sve ono što se događalo tijekom oružanog sukoba od 1991. do 1995. godine pa i nekoliko godina nakon njegova prestanka, rekao je.

Gojanović je ustvrdio da se HURBDR skrbi o 360 tisuća branitelja.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara