HUS će istupiti iz sporazuma o suradnji s drugim sindikatima

Predsjedništvo Hrvatske udruge sindikata (HUS) preporučit će Vijeću HUSa da istupi iz sporazuma o suradnji i spajanju s tri druge sindikalne središnjice, priopćeno je danas iz HUSa.

Sporazum je obvezivao HUS, Savez samostalnih sindikata Hrvatske (SSSH), Maticu hrvatskih sindikata javnih službi i Sindikat usluga UNI-CRO na dogovaranje, usklađivanje i zajednički nastup prema Vladi i Saboru.

Na žalost, u zadnje vrijeme ta suradnja je izostala, posebno u značajnim pitanjima kao što su proračun, reforma zdravstva ili predpristupni ekonomski program, ističe HUS.

No, za HUS je najspornije što se predsjednica SSSH Vesna Dejanović izjasnila protiv zabrane rada nedjeljom, jer mu je "neprihvatljivo promoviranje kapitala nad radom i podređivanje čovjeka profitu".
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije više od stoljeća sindikati su se borili za tri osmice - osam sati rada, osam sati odmora i osam sati slobodnih aktivnosti, a danas se pojedini sindikati zalažu da se poslodavcima omogući izrabljivanje radnika bez tih temeljnih prava, ocjenjuje HUS.

Rad nedjeljom treba biti dopušten samo u slučaju prijeke potrebe, a svim radnicima koji rade nedjeljom to se mora dodatno platiti i omogućiti im idućeg tjedna dan odmora, kaže se u priopćenju.

(Hina) pp/xmd ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara