HUS: Hebrang mora omogućiti strukovne kolektivne ugovore i ostalim strukama

AKO ĆE ministar zdravstva i socijalne skrbi Andrija Hebrang pregovarati o strukovnom kolektivnom ugovoru (KU) s liječnicima, mora tu mogućnost pružiti i drugim strukama u zdravstvu i javnim službama, upozorila je danas Hrvatska udruga sindikata (HUS).

Započne li Hebrang pregovore o strukovnom KU s liječnicima prekršit će Zakon o plaćama u javnim službama, pa predlažemo Vladi da izmijeni taj zakon i povuče Uredbu o koeficijentima za zdravstvo, rekao je predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak na konferenciji za novinare.

U pismu koje je uputio HUS predlaže da se pitanje koeficijenata regulira temeljnim KU, čime se otvara mogućnost za sklapanje strukovnih KU, ali ne samo za liječnike, već i za ostale u zdravstvu.

Mučnjak ocjenjuje da Hebrang time uvodi kaos u sustav plaća kakav je postojao prije 2001., kada su radnici za iste poslove primali različite plaće.

"Naš prijedlog ruši postojeći sustav koeficijenata i plaća u javnim službama, ali ne možemo prihvatiti da se iz njega izdvaja samo jedna djelatnost", kaže Mučnjak.

Predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva i socijalne skrbi Spomenka Avberšek pak smatra da nema razloga za sklapanjem strukovnog KU za liječnike.

Liječnici svoja prava mogu ostvariti kroz granski KU, a posebne interese riješiti na razini udruga, poput Hrvatske liječničke komore ili Društva, ističe Avberšek.

Socijalni dijalog bio je ponuđen Hrvatskom liječničkom sindikatu (HLS) kroz temeljni i granski KU, ali oni su to odbili, tražeći ekskluzivna prava.

Liječnicima su lani uredbom povećane plaće za 16 posto, pa im do traženih 45 posto povećanja nedostaje još 29 posto. "Kome će Vlada uzeti te novce, jer su ostale struke u zdravstvu po plaćama već na granici ljudskog dostojanstva", kaže Avberšek.

Već sada 60 posto od ukupnih izdvajanja za zdravstvo odlazi za plaće, a znamo kako bolnice i domovi zdravlja funkcioniraju s preostalih 40 posto, upozorava Avberšek i pita "Gdje je tu pacijent".

V.d. predsjednica Saveza samostalnih sindikata Hrvatske Vesna Dejanović upozorila je da strukovni KU atomiziraju kolektivno pregovaranje i dovode pojedine struke u nepovoljniji položaj.

Opovrgnula je tvrdnju ministra Hebranga da su strukovni KU za liječnike uobičajeni u Europskoj uniji istaknuvši da se tamo liječnička prava temelje na granskim KU, a o strukovnim KU, ako postoje, pregovaraju cehovske udruge, a ne sindikati.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara