HUS i URSH odvojeno će izaći s rezultatima referenduma

HRVATSKA udruga sindikata (HUS) i Udruga radničkih sindikata Hrvatske (URSH) najavile su danas da će rezultate izjašnjavanja svoga članstva na referendumu o promjenama ZOR-a objaviti svaka odvojeno, jer smatraju da je sinidikalno zajedništvo propalo, i to zbog sukoba drugih dviju sindikalnih središnjica SSSH i NHS.

Obveza je svih sindikata da prijeđu preko razlika i stvore zajednički sindikalni front, rekao je predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak na konferenciji za novinare koju su danas održali predstavnici HUS-a i URSH-a.

Zajedništvo je potrebno jer ni jedan sindikat, bez obzira na veličinu, ne može samostalno utjecati na izmjene ZOR-a, rekao je Mučnjak.

Najavio je da će HUS i URSH, ovisno o rezultatima referenduma, dogovoriti sindikalne akcije i da će i ostale središnjice pozvati da sudjeluju u njima, ali ne "na način da budu njihovi taoci".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Predsjednik URSH-a Boris Kunst nazvao je "bahatom ili politički poslušnom" jučerašnju odluku SSSH da će naknadno odlučiti kako će korisititi rezultate referenduma, odnosno što će ta središnjica učiniti na temelju rezultatata koji su trebali poslužiti za zajedničko djelovanje.

"Ministar rada i socijalne skrbi vjerojatno je bio inspiriran iz te središnjice kada je unaprijed tvrdio da zajednički sindikalni referendum neće uspjeti", ustvrdio je Kunst.

Čelnici HUS-a i URSH-a smatraju također da su Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) tiskanjem posebnog letka odstupili od dogovora o provedbi referenduma.

NHS je naime uz zajednički letak, podijeljen članstvu svih pet sindikalnih središnjica, svom članstvu podijelio i vlastiti letak u kojemu navodi razloge protiv promjena ZOR-a koje su dogovorili socijalni partneri. Ocijenivši to iskakanjem iz zajedničkog dogovora o prevedbi referenduma, SSSH je jučer donio spomenute odluke.

Sindikalne središnjice prvi su put zajednički počele djelovati početkom 2001., kada je Vlada najavila izmjene ZOR-a. "Iako je početak bio sladak, kraj je očito gorak, bolje da se rastanemo, nego da se zlostavljamo", rekao je Boris Kunst, komentirajući "sindikalnu ljubav".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara