HUS o mogućem općem štrajku

PREDSJEDNIK Hrvatske udruge sindikata (HUS) Zdenko Mučnjak danas je u Sisku rekao da su "sindikalne središnjice, nezadovoljne dosadašnjim tijekom tripartitnih pregovora u vezi s vladinim prijedlogom izmjena i dopuna Zakona o radu, oformile zajednički Odbor za pripremu referenduma za organiziranje općeg štrajka u Hrvatskoj u slučaju neuspjeha pregovora s ostala dva socijalna partnera".

"Spremni smo i na te metode sindikalnog rada u slučaju da Vlada ne prihvati argumente sindikata na tripartitnim pregovorima", izjavio je Mučnjak. Najavio da će "HUS na izvještajnom saboru u Splitu 6. svibnja, na Dan HUS-a, raspravljati o općem štrajku" i da će se "odluka o tome donijeti na temelju izjašnjavanja članstva na referendumu koji će do tada biti proveden".

Ustvrdio je da je "ostalo još puno neusuglašenih, a otvorenih i za radništvo bitnih pitanja", te je izrazio "sumnju da će sva neusuglašena pitanja uspjeti razriješiti dogovorom od 16. travnja, roka koji je za dovršetak pregovora predložio ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović".

Istaknuo je da "pitanja otkaznih rokova i otpremnina nisu dogovorena jer Vlada nije prihvatila zahtjev sindikata za njihovu kompenzaciju kroz povećanje duljine roka za primanje naknade za vrijeme nezaposlenosti i povećanje iznosa te naknade". Podsjetio je da su "sindikati predložili povećanje naknade sa sadašnjih maksimalnih 900 kuna na 1250 kuna, dok je Vlada predložila povećanje te naknade na 950 kuna, što za sindikate nije dovoljna kompenzacija za smanjenje otpremnina i skraćenje otkaznih rokova". To bi povećanje, po Mučnjakovim riječima, "iznosilo oko 350 milijuna godišnje, ali Vlada nije spremna prihvatiti zahtjev sindikata".
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara