HUS sutra obilježava 14. obljetnicu prosvjeda pred Banovinom

Hrvatska udruga sindikata Splitskodalmatinske županije najavila je na današnjoj konferenciji za novinare skup kojim će sutra obilježiti 14. obljetnicu povijesnog prosvjeda protiv JNA ispred zgrade Banovine u Splitu, ondašnje komande Vojnopomorske oblasti Splita. L

Pozivajući radnike i građane Splita da sudjeluju na sutrašnjem skupu, voditelj Županijskog ureda HUS-a u Splitu Jozo Marić je rekao kako će to ujedno biti prigoda da se progovori o gospodarskom i socijalnom trenutku Hrvatske.

Podsjetio je na prosvjed pred Banovinom prije 14 godina, kada su građani Splita tražili odlazak JNA iz Hrvatske, čime je, kako je istaknuo, počeo otpor protiv okupatorske Jugoslavenske narodne armije.

Prosvjed pred Banovinom izazvala je višednevna blokada hrvatskoga sela Kijeva, koje je danima bilo bez vode, hrane i medicinske pomoći. Nezavisni sindikat Brodosplita pozvao je tada radnike da se upute pred Banovinu, a pridružilo im se mnoštvo građana i radnika iz svih splitskih poduzeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nažalost, u višesatnim burnim prosvjedima pred Banovinom poginuo je vojnik JNA, koji je bio na odsluženju vojnog roka u Splitu, Saša Gešovski iz Makedonije, rekao je Jozo Marić.

Unatoč svim prijetnjama, s ondašnje komande JNA skinuta je jugoslavenska zastava, a Ivica Balić istaknuo je hrvatsku zastavu, dodao je.

Najavio je da će na sutrašnjem skupu pred Banovinom, danas središtu gradske administracije, govorit će među ostalima i predsjednik HUS-a Zdenko Mučnjak.

(Hina) xmerc yjn

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara