HUS: Visina troškova rada nije razlog nekonkurentnosti hrvatskoga gospodarstva

PREDSJEDNIK Hrvatske udruge sindikata (HUS) Zdenko Mučnjak ocijenio je danas da visina troškova rada nije razlog nekonkurentnosti hrvatskoga gospodarstva, kao što se to tvrdi u posljednje vrijeme.

"U Hrvatskoj su nekonkurentne djelatnosti koje imaju najnižu cijenu rada, dok su tržišno konkurentne one u kojima je cijena rada visoka, pa je vidljivo da trošak rada nije tome glavni razlog", rekao je Mučnjak na konferenciji za novinare.

Proizvodnja u Hrvatskoj je u posljednjih 6,5 godina rasla više od rasta brutto plaća, naglasio je Mučnjak.

Razlozi nekonkurentnosti gospodarstva prije svega su tehnološko zaostajanje, nedovoljno ulaganje u istraživanje i razvoj te nesposobnost menadžmenta. Najvažniji razlog je, po Mučnjakovu mišljenju, neusklađenost obrazovnog sustava s potrebama gospodarstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
"U Hrvatskoj treba donijeti razvojnu strategiju kako bi se razvijale djelatnosti koje mogu dosegnuti potrebnu cijenu rada, jer sadašnja neravnopravna raspodjela dohotka nemotivirajuća je za radnike i njihovu konkurentnost", smatra Mučnjak.

Pritom se pozvao na rezultate istraživanja Međunarodnog monetarnog fonda po kojima potencijalnim ulagačima nije presudna cijena rada već poslovna klima, vladavina prava i politička stabilnost zemlje.

"Kada bi odlučujuća bila cijena rada, zemlje s niskom cijenom radne snage privukle bi najbolje ulagače, što nije slučaj", rekao je Mučnjak.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara