HUS: Vlada ekonomsku politiku temelji na neostvarivim pretpostavkama

Tekst: I.Kri.
Foto: Igor Sambolec (Cropix)

HRVATSKA udruga sindikata smatra kako je hrvatska Vlada svojim Smjernicama ekonomske i fiskalne politike za razdoblje od 2010. do 2012. godine uspjela nametnuti svoj nacrt sadržaja koji se temelji na u potpunosti neostvarivim pretpostavkama.

"Sindikalni glas protiv nacionalnog koncepta novog zaduživanja koji služi samo održanju privida podnošljivog pada BDP putem zadržavanja nepodnošljive razine državne potrošnje ostao je nadglasan od strane Vlade i poslodavaca", stoji u pripćenju HUS-a te se dodaje kako su sindikalisti iznenađni izastankom oštre kritike poslovadavaca zbog nerealnih prognoza gospodarskih kretanja zasnovanih na stalnom deficitu državnog proračuna.

Planiranje deficita nema nikakvo ekonomsko opravdanje

U HUS-u su očekivali da će predstavnici gospodarstvenika u GSV-u na to uputiti kritiku zato što bi se trebali voditi isključivo ekonomskom logikom. "U svjetlu činjenice da su neto plaće u javnoj upravi u prvom polugodištu 2009. zabilježile realan rast od 5,3% u odnosu na isto razdoblje prošle godine dok su istovremeno u prerađivačkoj industriji realno pale za 0,5%, neobjašnjiv je motiv Vlade da smjernice fiskalne politike za sljedeće trogodišnje razdoblje zasniva na daljnjem rastu rashoda za zaposlene u javnoj upravi", tvrde iz HUS-a te dodaju kako je u ovom trenutku neprimjereno govoriti o rastu materijalnih rashoda javne uprave. Smatraju kako bi se u narednom razdoblju trebali razraditi efikasniji pristupi upravljanja državnom imovinom.

Iz HUS-a upozoravaju da bi trebalo ukinuti praksu planiranja proračuna sa deficitom koji nema nikakvo ekonomsko opravdanje, a njegovo plaćanje pada na leđa budućim naraštajima. "Takve smjernice koje ne pretpostavljaju niti jednu realnu uštedu samo su još jedan dokaz nedostatka društvene odgovornosti nositelja državne vlasti kojima je očiti cilj eksploatacija preostalih resursa vlastitog naroda u ostatku mandata i prebacivanje odgovornosti na sve beznadnije alternativne političke opcije", zaključuju u HUS-u.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara