Hussein: Irak spreman za rat

Hussein: Irak spreman za rat

IRAČKI predsjednik Sadam Husein u petak je rekao da je Irak u potpunosti spreman i branit će se od američkih snaga na vratima Bagdada ako Sjedinjene Države počnu invaziju na Irak.

´Odlučni smo u planu da potučemo agresora. Mobilizirali smo svoje potencijale, vojsku, ljude i vodstvo´, rekao je Husein u televizijskom obraćanju naciji, na 12. godišnjicu početka NATO-ova napada i Zaljevskoga rata za protjerivanje iračkih snaga iz Kuvajta.

´Bagdad, njegovi ljudi i čelništvo, odlučni su da Mongole našega doba prisile na samoubojstvo pred svojim vratima´, rekao je Sadam, uspoređujući sadašnju američku prijetnju ratom s mongolskom vojskom koja je pokorila irački glavni grad 1258. čime je potučen Abasidski kalifat.

Sjedinjene Države nagomilale su vojsku i pripremaju se za eventualnu invaziju, a Sadama optužuju da proizvodi oružje za masovno uništavanje.

Inspektori Ujedinjenih naroda nakon četiri su se godine vratili u Irak i 27. siječnja podnijet će izvješće Vijeću sigurnosti. Sadam u govoru nije spominjao UN-ove inspektore koji su dan ranije objavili da su u Iraku našli prazne raketne bojeve glave prilagođene nošenju tvari za kemijsko ratovanje.

Husein je naredio sastavljanje popisa imena UN-ovih inspektora za oružje kako bi ih "uzeo za taoce" u slučaju američkog napada na Irak, navodi se u petak u novinskim izvješćima.

Izraelski radio prenio je pisanje saudijskog dnevnika Asharqa al Awsata u kojemu se kaže da je Sadam nedavno održao sastanak sa svojim savjetnicima i da su zaključili da je samo pitanje vremena kada će doći do napada na Irak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Jedan "obaviješteni irački izvor" rekao je da Sadam planira uzeti UN-ove inspektore za taoce ako Amerikanci pokrenu vojni napad protiv njegove zemlje.

UN-ovi inspektori obilaze nove lokacije u Iraku

UN-oviinspektori u Iraku obišli su u petak najmanje tri lokacije u potrazi za mogućim zabranjenim oružjem, dan nakon što su pronašli prazne kemijske bojeve glave.

Irački dužnosnici su izjavili da je ekipa za kemijsko oružje UNMOVIC-a posjetila lokacije Fallujah-1 i Fallujah-2 sjeverozapadno od Bagdada.

Ekipa UNMOVIC-a za biološko oružje posjetila je al-Saweiru, 50 kilometara južno od Bagdada.

Inspektori za oružje pronašli su u četvrtak prazne kemijske bojeve glave, ali zasad nije poznato jesu li one ikad sadržavale zabranjene kemikalije.

Anonimni američki dužnosnik: UN nije našao "konačni dokaz" u Iraku

Jedan američki dužnosnik izjavio je u četvrtak navečer da pronalazak praznih kemijskih bojevih glava u Iraku ne predstavlja čvrst dokaz koji traže Sjedinjene Države kako bi dokazale da Bagdad posjeduje kemijsko oružje.

Dužnosnik, koji je želio ostati neimenovan, rekao je da prazne kemijske bojeve glave nisu ´konačni dokaz´ i da na tu lokaciju nisu ukazali obavještajni podaci koje je CIA dala UN-ovim inspektorima za oružje.

´To je lokacija koju je UNSCOM posjetio ranije´, rekao je dužnosnik za Reuters misleći na prijašnju UN-ovu agenciju za inspekcije oružja.

´Konačni dokaz (corpus delicti) bio bi kad bi pronašli veliku zalihu (bojevih glava) s kemikalijama´, ustvrdio je on.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara