Hussein najavio iračku pobjedu

IRAČKI predsjednik Sadam Husein, odjeven u vojnu odoru, odbacio je američki ultimatum da dobrovoljno ode u egzil, te je rekao da je Irak spreman odbiti svaku invaziju.

Iračka državna televizija prikazala je Sadama Huseina u vojnoj odori prvi put u posljednjih nekoliko godina, dok je predsjedao zajedničkom sastanku vladajućeg Vijeća revolucionarnog zapovjedništva i čelništva stranke Baath.

"Na sastanku je naglašeno da su Irak i svi njegovi sinovi u potpunosti spremni suočiti se s agresorima i odbiti ih", priopćeno je nakon sastanka, prenijela je iračka televizija.

"Irak ne bira svoj put prema zapovijedima stranaca i ne bira svoje čelnike prema dekretima iz Washingtona, Londona ili Tel Aviva, već prema volji slavnog iračkog naroda", navodi se u izjavi.

Pojavljivanje Sadama Huseina na televiziji slijedilo je samo nekoliko sati nakon što je američki predsjednik George W. Bush objavio 48-satni ultimatum u kojem je zatražio od iračkog diktatora da zajedno sa svojim sinovima napusti Irak ili se suoči s ratom.

Televizija je javila da je Sadam Husein također predsjedao i sastanku iračke vlade, te da je ministrima poručio: "Ova bitka bit će posljednji irački rat protiv bilo koje agresivne sile, i posljednji agresivni rat koji pokreće Amerika protiv svijeta za neko vrijeme."

I Saddamov sin odbacio američki ultimatum

Najstariji sin Saddama Husseina odbacio je ultimatum Sjedinjenih Država koje od iračkog vođe traže da zajedno sa sinovima napusti Irak ili se suoči s ratom, te zaprijetio da će se američke snage koje budu napale Irak suočiti s "krvavom bitkom".

"To je zahtjev ne baš posve zdrave osobe... Od njega i njegove obitelji trebalo bi zatražiti da napuste Bijelu kuću", izjavio je Saddamov sin Udaj.

"Žene i majke Amerikanaca koji će se boriti protiv nas lit će krv, a ne suze", dodao je. "Neka se ne nadaju da će u Iraku ili izvan njega biti sigurni", upozorio je najstariji Saddamov sin.

Njegove su riječi prvi odgovor Saddamove obitelji otkako je u ponedjeljak američki predsjednik George W. Bush dao iračkom predsjedniku 48-satni ultimatum koji istječe u četvrtak u 2 sata ujutro po srednjoeuropskom vremenu.

Irak traži od Arapske lige hitnu akciju za sprečavanje agresije

Irak je tražio od glavnog tajnika Arapske lige Amr Mousse "hitnu i učinkovitu arapsku akciju" za sprečavanje rata, doznaje se od panarapske organizacije.

Irački izaslanik u Arapskoj ligi Mohsen Khalil je rekao da je predao "hitnu" poruku šefa iračke diplomacije Najia Sabrija Amru Moussi u kojoj od njega traži "arapsku akciju za sprečavanje američke agresije".

Khalil je istaknuo da se poruka "odnosi na suradnju Iraka s ekipama UN-ovih inspektora i zabilježenim naprecima" u njihovoj misiji no "američka administracija je unatoč tomu odlučna napasti Irak i zanemaruje rezultate misije inspektora".

Moussa je u utorak otkazao posjet posljednje prilike Bagdadu, rekao je jedan dužnosnik Arapske lige.

Saddamu vrijeme istječe u četvrtak u 04.15 sati

Bijela je kuća priopćila da ultimatum Husseinu i njegovim sinovima istječe točno 48 sati nakon završetka obraćanja naciji američkog predsjednika George W. Busha.

Bushov je govor završio, a sat počeo odbrojavati u utorak u 02.15 sati po srednjoeuropskom vremenu. Shodno tome, Saddam Hussein bi morao napustiti svoju domovinu do četvrtka u 02.15, odnosno 04.15 sati u Bagdadu, ukoliko želi izbjeći rat.

Doduše, američki predsjednik nije rekao da će napad krenuti istog trena, već da će "vojni sukob početi kada mi to odlučimo".

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara