HV nije sudjelovala u izručenjima afganistanskih pritvorenika koji su mučeni

MEĐUNARODNA organizacija za zaštitu ljudskih prava Amnesty International (AI), objavila je izvješće o mučenjima pritvorenika u Afganistanu u čemu sudjeluju i vojne snage zemalja NATO saveza koje djeluju u sklopu ISAF.

AI prenosi izjavu jednog službenika norveškog ministarstva vanjskih poslova koju je u srpnju ove godine dao norveškoj novinskoj agenciji NTB, a kojoj je rekao "Ne možemo isključiti da se mučenja događaju."

Snage ISAF-a pod vodstvom NATO-a u Afganistanu izlažu pritvorenike stvarnoj opasnosti od mučenja ili drugih oblika zlostavljanja izručujući ih afganistanskim vlastima, navodi se u AI-ovom izvješću naslovljenom "Afghanistan: Detainees transferred to torture: ISAF complicity?"

AI navodi kako su snage ISAF-a, osobito vojnici iz Belgije, Velike Britanije, Kanade, Nizozemske i Norveške, predale pritvorenike afganistanskoj službi sigurnosti, Nacionalnom ravnateljstvu za sigurnost (NDS), usprkos opetovanim izvještajima o mučenjima i drugim oblicima zlostavljanja počinjenim od strane te službe.

UN zabrinut ubog izvještaja o mučenjima

"Države sudionice u operaciji ISAF-a pod međunarodnom su obvezom neizručivanja pritvorenika afganistanskim vlastima, jer ih time izlažu opasnosti od mučenja i drugih oblika zlostavljanja", izjavio je Claudio Cordone, Viši direktor za istraživanje u Amnesty Internationalu.

"Takvi transferi trebaju biti privremeno obustavljeni do uspostave učinkovitih mjera zaštite." - dodao je.

UN je svoju zabrinutost zbog NDS-a ponovio u rujnu 2007. kada je pozvao na istragu optužbi o mučenjima i drugim oblicima zlostavljanja od strane NDS-a. Tijekom zadnje dvije godine AI je zaprimio brojne izvještaje o mučenjima i drugim oblicima zlostavljanja pritvorenika od strane NDS-a, uključujući bičevanje, izloženost ekstremnoj hladnoći i uskraćivanje hrane.

Izvještaj propituje Memorandume o razumijevanju i druge bilateralne sporazume između afganistanske vlade i snaga ISAF-a uključujući kanadske, danske, nizozemske, norveške i britanske postrojbe.

Hrvatski vojnici u Afganistanu nisu imale zarobljenika

Odgovarajući na pitanje Amnesty Internationala Hrvatska, hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova izvijestilo je kako hrvatska Vlada s afganistanskom vladom nije zaključila sporazum ili drugi međunarodni pravni akt u vezi predaje zatočenika afganistanskim vlastima.

Ministarstvo obrane (MORH) na isto je pitanje odgovorilo kako hrvatske snage u sastavu ISAF-a nisu sudjelovale u uhićenjima i upućivanjima ljudi afganistanskim vlastima.

R.I.
Foto: ISAF

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara