Hvar u plamenu, veliki požar i kod Šibenika

POŽAR na otoku Hvaru, koji se na požarištu sjeverozapadno od Brusja jučer ponovno aktivirao, proširio se jugozapadno do uvale Pošćena, a gasitelji su uz velike napore obranili kuće u uvalama Pošćena, Dubovica i Zaraće. Požar se širi i sjeveroistočno, na dio Selaca starogradskih, gdje gasitelji nastoje obraniti gustu borovu šumu.

U uvali svetog Ante na otoku Hvaru požar se naglo proširio na površinu od gotovo 400 hektara. Danas je požar gasio 61 gasitelj s 23 vozila, dva kanadera i dva zračna traktora.

Gašenje je otežano zbog jakog vjetra, pa će se gasitelji boriti s vatrenom stihijom i tijekom noći kako bi spriječili širenje požara na stambena naselja.

Državna cesta D116, koja spaja Stari Grad i Milnu, otvorena je za promet, a zatvorena je stara županijska cesta Hvar-Stari Grad. Požarom na Hvaru zahvaćeno je dodatnih 500 hektara makije, niskog raslinja, nešto borove šume i poljoprivrednih kultura.

Tijekom jutra su bile ugrožene kuće na južnoj i sjevernoj strani otoka Hvara.

Pomoćnik glavnog vatrogasnog inspektora MUP-a Tomislav Vuko kaže da je stanje i dalje dosta ozbiljno, ali da je na istočnoj strani požarišta stabilizirano i da nijedan objekt nije ugrožen.

Na požarište su stigle interventne postrojbe iz Divulja i Šibensko-kninske županije, a gasiteljima pomažu zrakoplovi kanader i dva air traktora.

Trenutačno su vatrogasci usmjereni na područje Selca prema Starom Gradu, gdje se požar širi, jer se vjetar okrenuo. Vuko ističe da sada na požarištu ništa nije ugroženo.

Prema podacima iz Vatrogasnog centra Hvara, požar je zahvatio izuzetno veliku površinu, koja se procjenjuje na čak 500 hektara.

Zbog noćašnje promjene smjera vjetra, vatra je, prema informacijama Državnog centra za obavješćivanje, krenula prema jugozapadu i došla do mora između uvala Pišćena i Dubovica, u kojoj su obranjene kuće. Prošavši Dubovicu, požar se nastavio širiti prema zapadu, prema uvali Zarače.

Preko Radio Splita Vatrogasni centar Hvar upućuje poziv svim vatrogascima u Županiji da se hitno odazovu i dođu gasiti taj požar, kako bi se vatrena stihija zaustavila i spasile ugrožene kuće.
Jučer su mjesta Selca i Grablje do 20,45 sati bila bez električne energije, a od 02,50 sati jutros struju nemaju uvale Pišćena i Dubovica.

Novi požar izbio je u 14,20 sati u mjestu Perković-Primorski Dolac. Gori nisko raslinje. Budući da je opožarena površina minirana, ne može se gasiti, već se prati kretanje vatre. Požar je aktivan, ali je pod nadzorom, priopćio je Državni vatrogasni operativni centar.

Kritičmo na Maloj Učki

Treći dan traje borba gasitelja s požarom koji je zahvatio područje Učke, Male Učke i Šušnjevice.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Istarske županije Dino Kozlerac rekao je kako su, zahvaljujući povoljnim meteorološkim uvjetima, gasitelji uz pomoć kanadera noćas i jutros uspjeli staviti pod nadzor oko 80 posto prostora zahvaćenog vatrom, dok je situacija još kritična na području Male Učke s istarske te Sisola i Prodola s kvarnerske strane.

Vatrom je zahvaćen i dio Parka prirode Učka, a gašenje je na tom području, po riječima Dina Kozlerca, otežano zbog vrlo nepristupačnog terena.

Požar na Učki gasi 250 gasitelja iz profesionalnih i dobrovoljnih varogasnih postrojba, a pomažu im djelatnici Hrvatskih šuma, pripadnici HV-a i 35 obveznika civilne zaštite iz Labina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Šumski požar na Biokovu, koji je primijećen jučer na sjevernim padinama na visini od 1600 metara ispod vrha Sv. Jure, i dalje gori, jer je gašenje zbog visine veoma otežano, ali ne prijeti širenjem. Nastoji ga kontrolirati pedesetak vatrogasaca Gorske službe spašavanja.

Požar na poluotoku Osejavu, nedaleko Centra za obavješćivanje Makarska, koji je stavljen pod kontrolu oko 17 sati, zahvatio je oko 2000 četvornih metara pod borovom šumom.

Sinoć oko 21 sat ugašen je požar koji je dojavljen oko 20 sati kod mjesta Stilja, a požar kod Barbira je lokaliziran.

Tijekom jučerašnjeg dana gašena su i požarišta na Velebitu kod Nacionalnog parka Paklenica. Na istočnom dijelu nema opasnosti od vatre i područje Parka nije ugroženo. Požar je još djelomično aktivan samo prizemno na zapadnom dijelu požarišta. Požar na Velebitu izbio je 29. srpnja, na nepristupačnom i djelomično miniranom terenu, stavljen je pod nadzor gasitelja 9. kolovoza.

Požar koji je jutros oko 11,35 sati izbio na otoku Braču, kod mjesta Ložišća, još je aktivan, a gori makija i borovi na površini 100x150 metara.

Od jučer vatrogasci gase požar i na odlagalištu otpada u mjestu Studenci na području Imotskog. Požar, koji je jutros izbio u Biokovskom Selu, lokaliziran je oko podne.

Požar koji je oko 14,30 sati izbio na pulskom području, između Loborike i Marčana, lokaliziran je nešto iza 16 sati, priopćio je Državni centar za obavješćivanje.

Veliki požar kod Šibenika

Veliki požar izbio je nešto prije 16 sati u blizini Šibenika, uz tzv. skretanje za benkovačku cestu, a vatra se širi prema Zatonu.

Po riječima Dražena Slavice, zapovjednika Javne vatrogasne postrojbe u Šibeniku, situacija je na terenu složena, ali su za sada svi objekti koje je vatra ugrozila obranjeni.

Požar se širi prema tzv. starom hangaru u Zatonu, a mještani Zatona su uznemireni i neprestano zovu lokalnu radiopostaju tražeći detaljnije obavijesti o smjeru širenja vatre.

Dražen Slavica ističe da su angažirane sve raspoložive vatrogasne snage za gašenje tog požara, a u pomoć su pozvani i kanaderi.

Cesta od Šibenika prema Zatonu je zatvorena.

Požar na području radovina zahvatio više od deset hektara

U Zadarskoj županiji gori na tri mjesta u Radovinu, Popovićima i kod Vranskog jezera.

Oko 14 sati izbio je veći šumski požar dvadesetak kilometara sjeverno od Zadra, između mjesta Radovin i Matakova briga. Požar je zahvatio visoku hrastovu šumu i širi se potpomognut vjetrom. Na požarištu su veće vatrogasne snage iz Zadra i okolice, u pomoć su pozvani i kanaderi, ali su zbog angažiranosti na drugim požarištima zasad nedostupni.

Oko 15,30 sati izbio je požar na istočnom dijelu Vranskog jezera, na brdu Crnogorka. Teren je dosta nepristupačan i čeka se pomoć kanadera, stoji u priopćenju Državnog centar za obavješćivanje.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara