Hvar: Ukradena renesansna skulptura glave Ivan Krstitelja

NEPOZNATI lopov ili više njih su, u noći s nedjelje na ponedjeljak, iz vitrine hvarske crkve svetog Marka, bivšeg benediktinskog samostana u kojem se sad nalazi i arheološka zbirka te lapidarij, ukrali renesansni kipić s kamenom glavom za koju se pretpostavlja da prikazuje lik svetoga Ivana Krstitelja i da je djelo Nikole Firentinca, te metalni ključić iz antičkog doba, potvrdila je danas ravnateljica Muzeja kulturne baštine otoka Hvara Nives Tomasović.

"Nestanak dvaju predmeta izloženih javnosti primijetio je naš kustos i još smo time zatečeni. Ne znamo kako ni kada su ukradeni, ali vjerujemo da će policija brzo pronaći počinitelje", kazala je ravnateljica.

"To je prvi put da nam je nešto nestalo iz zbirke koja ima puno povijesno i kulturno vrijednih predmeta. Sada smo je prisiljeni zatvoriti za posjetitelje kako bismo pregledali zbirku, što je uobičajen postupak, i utvrdili je li sve na mjestu", izjavila je ravnateljica Muzeja hvarske kulturne baštine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
U medijima je, kazala je, izneseno mnogo neistina i navoda izjava koje ona uopće nije dala, jer nije željela komentirati cijeli slučaj. Naglasila je kako su i kipić, koji je Firentincu pripisao mr. Joško Belamarić, ravnatelj splitskoga Konzervatorskog odjela, i antikni ključić dio arheološke zbirke i da su bili izloženi u Lapidariju u staklenim vitrinama, a ne u dijelu zatvorenom za posjetitelje, kako su neki naveli. Iako je objavljeno da umjetnine vrijede 150 tisuća kuna, njoj, kako je rekla, nije poznata njihova vrijednost.

"Svakako imaju svoju cijenu na crnom tržištu, no najveću vrijednost imaju za nas", zaključila je ravnateljica Muzeja Nives Tomasović.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara