HVIDRA: Dajući medijski prostor Kadijeviću, HRT omalovažava žrtve Vukovara

HVIDRA je u prosvjednom pismu upućenom HRT-u izrazila zgražanje nad činjenicom da je Hrvatska televizija pokazala interes i platila razgovor sa ratnim zločincem Veljkom Kadijevićem, "čovjekom koji se hvali da je razaranjem Vukovara i većeg dijela Hrvatske potkresao krila Hrvatskoj vojsci".

"U danima obilježavanja žrtve Vukovara, 'naša' nacionalna televizija, omalovažava žrtve, ne samo Vukovara, nego i cijele Hrvatske, dajući takav medijski prostor ratnom zločincu, jednom od najodgovornijih za nebrojene žrtve i patnje hrvatskog naroda. Umjesto da žrtvama dostojanstveno odaju zasluženi pijetet te u svojim emisijama i prolozima odaju počast zaslužnima za slobodu i neovisnost, 'nacionalna' televizija troši naš novac na zločinca, koji je svojim zločinima i više nego jasno iskazao sve što je imao prema Hrvatskoj, te mu je za "evociranje" za nas bolnih uspomena još i platila", stoji u priopćenju.

HVIDRA smatra kako bi novac pretplatnika HTV-a radije dali djeci koju je Kadijević učinio siročadima i djecom bez djetinjstva i doma. "Postavljamo si pitanje, ima li kraja uvredama koje 'hrvatska' televizija nanosi hrvatskim braniteljima, osloboditeljima i obnoviteljima države Hrvatske. Zahtijevamo da se novac poreznih obveznika i pretplatnika troši s većom odgovornošću, a da se odgovorni bar zamisle nad svojim postupcima i osobnim moralnim načelima", zaključuju u HVIDRA-i.

Nova TV odustala od intervjua jer je Kadijević tražio novac

Zanimanje za razgovor s Kadijevićem, koji koristeći status izbjeglice živi u Moskvi, pokazale su i Nova TV i HRT, no Nova TV je, kako je priopćeno s te televizije, na početku pregovora odustala, jer je Kadijević za intervju tražio novac. Do pregovora s RTS-om o otkupu intervjua, kako su pisali neki mediji, nikada nije ni došlo.

"Sredinom listopada Nova TV je započela raditi na uspostavljanju kontakta s Veljkom Kadijevićem. Povratnu informaciju zaprimili smo početkom studenog, kada je kao jedan od uvjeta bio spomenut novac. Na zahtjev 'Tražit ćemo između 5 i 10 tisuća eura', odgovor je bio da Nova TV ne plaća svoje intervjue. S RTS-om Nova TV nije pregovarala o otkupljivanju intervjua, a pogotovo ne 'pod svaku cijenu'. Jedino za što smo bili zainteresirani jest otkup 1 minute kako bismo u informativnom programu objavili informaciju da je Veljko Kadijević dao prvi intervju nakon 16 godina. Ovdje se radi o redovitoj proceduri kod otkupa bilo kojeg materijala od strane bilo koje televizije. Naposljetku, RTS-ovi materijali nisu nam bili potrebni jer smo ih osigurali od Agencije Reuters čiji smo klijenti", stoji u priopćenju Nove TV, potpisanom od strane glasnogovornice Dijane Tušek. 

Nova TV odbija sve insinuacije da se "utrkivala s HTV-om“ ili "nudila bjanko ček da preotme HTV-u ekskluzivu“. "Ponavljamo, Nova TV ne plaća svoje intervjue, a osobito ne one Veljku Kadijeviću", poručuju s Nove TV.

S obzirom na to da je Kadijević, kako je sada i službeno potvrđeno, novac za intervju tražio od Nove TV, logično je pomisliti kako je general novac tražio i od HTV-a.

Iako HTV demantira da su razgovor platili, javnost je burno reagirala na mogućnost da je javna, državna televizija financirana pretplatom, platila susret s ratnim zločincem kojega hrvatsko pravosuđe traži zbog zločina u Vukovaru i Dubrovniku.

J.Da.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara