Hypo dobio 60 milijuna eura Zagorčevih kredita

Hypo dobio 60 milijuna eura Zagorčevih kredita

Foto: AFP

KORUŠKA Hypo Alpe Adria banka uspjela je vratiti oko 60 milijuna eura kredita koje je dala bivšem pomoćniku hrvatskog ministra obrane Vladimiru Zagorcu, izvijestio je austrijski list Kurier, a prenosi HRT.

U Liechtensteinu su pronađeni Zagorčevi računi na kojima je bilo 16,5 milijuna eura koji su bili zamrznuti, ali su ih na zamolbu austrijskih vlasti lihtenštajnske vlasti odmrznule te su doznačene Hypo Alpe Adria banci. Riječ je o kreditima koje je Hypo odobrio Zagorcu koji je namjeravao tim novcem kupovati nekretnine u Hrvatskoj i dalje ih razvijati, piše Kurier.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Riješena su i dva velika Zagorčeva kredita u bečkoj tvrtki Aktor, koja se bavila nekretninama. Kako piše Kurier, bivši general je pronašao kupca za te dvije nekretnine te su ugovori o prodaji s tvrtkom Immovate već potpisani. Hypo je svoje kredite za obje nekretnine u iznosu od 43 milijuna eura dobio nazad.

Hypo je dobio i 500.000 eura od bivšeg predsjednika uprave Wolfganga Kulterera koji je tim iznosom 2008. jamčio za jedan kredit za projekte u Hrvatskoj. Kredit je u međuvremenu postao nenaplativ tako da je banka zaprijetila sudski naplatiti Kultererovu jamčevinu pa ju je on uplatio.

Zagorec izdržava sedmogodišnju zatvorsku kaznu zbog zloporabe položaja i ovlasti jer je 2000., odlazeći s dužnosti pomoćnika ministra obrane, iz sefa ministarstva odnio torbu s draguljima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara