Hypo Group demantirala da je Zagorcu odobrila 257,5 milijuna eura vrijedne zajmove

VLADIMIR ZAGOREC panično rasprodaje sve svoje projekte u Hrvatskoj, Državno odvjetništvo i MUP Republike Hrvatske u suradnji s austrijskim Uredom za borbu protiv pranja novca počinju veliku istragu o Zagorčevim financijama i investicijama, a njegovi poslovni partneri i suradnici ubrzano traže investitore i kupce koji bi mogli preuzeti projekte vrijedne više stotina milijuna dolara, objavio je u posljednjem broju tjednik Globus.

Umirovljeni general Zagorec, protiv kojega se na zagrebačkom Županijskom sudu vodi istraga zbog zlouporabe položaja i ovlasti odlučio se, kako piše list, riješiti svih svojih velikih poslova koje je pokrenuo posljednjih godina, a već puna dva tjedna, kako se navodi, njegovi poslovni partneri Roman Binder i Dragan Jurilj nude na prodaju šest Zagorčevih investicija u Hrvatskoj, vrijednih više stotina milijuna eura.

Riječ je navodno o nedovršenim projektima gradnje turističkih naselja na Jadranu, kao i dva trgovačka centra u Zagrebu i Puli.

Binder i Zagorec do sada su, kako piše list, već kontaktirali nekoliko poznatih investitora u Europi i SAD-u, a među njima je i američko-turska investitorska tvrtka Lex IN. Capital. Kako list doznaje, prioritet je navodno prodaja najskupljeg Zagorčeva projekta "Dubrovačke vile", a za kojega se procenjuje da "teži" približno 20 milijuna eura.

U tekstu se također navodi podatak od oko 260 milijuna eura "teškim" zajmovima koje je Zagorec navodno dobio od Hypo Group Alpe Adria za niz svojih poslovnih projekata u Hrvatskoj.

U razgovoru za njemačku novinsku agenciju APA, glasnogovornica Hypo-a Martina Uster nije zanijekala da banka ima veze s nekim Zagorčevim projektima, objasnivši kako oni "financiraju samo djelić tih svota", dok su "svi odobreni zajmovi i hipotekarno osigurani".

Uster također navodi kako se ne može govoriti o vrijednosti višoj od 257 milijuna eura, ustvrdivši kako je ta svota "određena potpuno nasumično". Medijske napise o navodnonim Zagorčevim namjerama da proda spomenute nekretnine zbog istraga koje je protiv njega pokrenulo hrvatsko pravosuđe, Urstel nije komentirala.

Kako Globus doznaje, istraga o Vladimiru Zagorcu vodit će se u suradnji s austrijskim Uredom za pranje novca, pri čemu će se tijekom iste navodno zatražiti i izjave od bivših i sadašnjih dužnosnika Hypo banke.

B.S.
Foto:AFP

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara