HŽ: sklopljen kolektivni ugovor za Čišćenje i njegu putničkih vagona

Dva sindikata željezničara sklopila su danas s Upravom Čišćenja i njege putničkih vagona kolektivni ugovor (KU) kojim su uređeni odnosi poslodavca i sindikata, te pojedina materijalna prava radnika.

U kolektivnom ugovoru je dogovoreno da će poslodavac uplaćivati dopunsko zdravstveno osiguranje za radnike, kao i osiguranje od nesretnog slučaja.

Bolovanje i godišnji odmor u prvih 42 dana poslodavac će plaćati u iznosu od 90 posto od zadnje primljene plaće, što je svakako više nego da se postotak utvrđuje u odnosu na osnovicu, kaže predsjednik Sindikata hrvatskih željezničara Ivan Forgač.

Cijena radnog sata povećana je u skladu s mogućnostima tvrtke, a dogovorena je i isplata božićnice i regresa u iznosu od 1.000 kuna, kaže Forgač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
KU s Upravom sklopili su na tri godine predstavnici većinskog Sindikata hrvatskih željezničara i manjinskog Sindikata željezničara Hrvatske.

Čišćenje i njega putničkih vagona d.o.o. utemeljeno je u siječnju ove godine izdvajanjem neosnovne djelatnosti u stopostotnom vlasništvu HŽ-a.

Poduzeće zapošljava 723 radnika na čišćenju putničkih vagona, kolodvora i prostora.

Današnji KU prvi je kolektivni ugovor potpisan s jednim od sedam trgovačkih društava ´kćeri´ HŽ-a izdvojenih u siječnju 2002.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara