HŽ suspendirale prometnika koji je spriječio željezničku katastrofu

UPRAVA Hrvatskih željeznica udaljila je jučer s radnog mjesta Josipa Brozovića, prometnika vlakova iz kolodvora Ogulinski Hreljin, jer je medijima rekao istinu o izbjegnutom sudaru dvaju brzih vlakova, piše u priopćenju Sindikata prometnika vlakova.

Nakon izbjegnutog sudara dvaju vlakova u stanici Ogulinski Hreljin 27. kolovoza, Brozović je medijima izjavio da je spriječio katastrofu mašući svjetiljkom strojovođi vlaka koji je prošao kroz crveno svjetlo.

"Licemjeri u HŽ-u u obrani svojih ničim zasluženih pozicija ne posustaju. Umjesto da mu zahvale oni ga nagrađuju otkazom" piše u tekstu potpisanom od Ante Iličića, tajnika sindikata prometnika.

Kako doznaje Večernji list, nakon događaja najavljena je kaznena prijava protiv strojovođe koji je prošao kroz crveno, ali i prometnika Josip Brozović.

Glavni direktor HŽ-a Tomislav Josip Mlinarić na konferenciji za novinare opovrgnuo je tvrdnje u medijima o lošem i kaotičnom stanju na HŽ-u te ustvrdio da je željeznički promet potpuno siguran.

"Potpuno su neistinite informacije o kaosu u Hrvatskim željeznicama, prometna sigurnost nije upitna i nema potrebe stvarati paniku." - izjavio je Tomislav Josip Mlinarić.

"Ostavku ne namjeravam podnijeti jer se ne smatram odgovornim za nedavne događaje. Naši se putnici ne trebaju brinuti za svoju sigurnost, za koju osobno jamčim." - dodao je Mlinarić.

Na konferenciji za novinare održanoj u ponedjeljak rečeno je da su se vagoni cistrne u Deanovcu prevrnuli zbog proširenog kolosijeka i prolaskom teškog vlaka.

Ukoliko se dokaže da je pruga bila loše održavana i da je to skrivilo nesreću, odgovarati će zaduženi za održavanje.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nesreća u Zlobinu mogla je biti uzrokovana otkazivanjem kočnica, ali i ljudskom pogreškom, a istraga će pokazati što se zapravo dogodilo.

Sindikat prometnika vlakova Hrvatske prosvjedovao je danas zbog toga što je Uprava Hrvatskih željeznica udaljila s posla Josipa Brozovića, prometnika vlakova na kolodvoru Ogulinski Hreljin.

Uprava HŽ-a preko svoje je Službe za odnose s javnošću pokušala obmanuti javnost neistinitim konstrukcijama kako do sudara nije ni moglo doći, što je Brozović svojom ljudski jednostavnom i istinitom pričom demantirao, stoji u pismu sindikata ministru mora, turizma, prometa i razvitka Božidaru Kalmeti.

HŽ je pak ustvrdio da nije bilo opasnosti od sudara vlakova zahvaljujući automatskom pružnom bloku, jer je njime brzi vlak koji je dolazio ususret drugom vlaku zaustavljen na vrijeme, te da je došlo do nesporazuma između strojovođe i prometnika na kolodvoru.

Sindikat u pismu traži da Kalmeta ukine suspenziju Josipa Brozovića, te da mu osobno zahvali kao "poštenom radniku i čovjeku koji je svojim postupanjem makar toliko zavrijedio".

"Josip Brozović nije dobio otkaz. Kada se dogodi izvanredan događaj, kao što je ovaj, u cilju objektivnosti istrage zaposlenici ne bi trebali izlaziti u javnost i davati izjave. Zbog toga je on suspendiran." - izjavio je za Index Mladen Kevo iz službe za odnose s javnošću HŽ-a.

"Nitko neće oduzimati herojstvo Brozoviću. On će biti propisno nagrađen i već sutra vraćen na posao. Ponavljam, on nije dobio otkaz, ali nije smio davati izjave." - dodao je Kevo.

U priopćenju Hrvatskih željeznica o privremenoj mjeri udaljenja s posla Josipa Brozovića stoji: "Ova mjera je izrečena jer je zaposlenik Hrvatskih željeznica izvršio bitne povrede članka 15 etičkog kodeksa Službeni vjesnik HŽ broj 8 od 15. listopada 2001. godine koji glasi: "Bez prethodnog odobrenja Uprave HŽ-a radnici se moraju suzdržati od davanja izjava ili intervjua predstavnicima tiska i drugih sredstava priopćavanja kao i trećim osobama, te uskraćivanja bilo kakvih obavijesti u svezi s poslovanjem ili njezinim ustrojem."

(Foto: Večernji list)

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara