HŽ ulaže ove godine dvije milijarde kuna u kapitalne investicije

HRVATSKE ŽELEZNICE (HŽ) ove će godine u kapitalne investicije uložiti oko dvije milijarde kuna, izjavio je danas predsjednik Uprave HŽa Marijan Drempetić, prigodom obilaska gradilište remonta dvokolosječne pruge DobovaTovarnik, na dionici od Vinkovaca do Ivankova.

Remont te dionice željezničke pruge, ukupno dugačke 21 kilometar, počeo je jučer, vrijednost radova je 85 milijuna kuna, a trebali bi biti gotovi do sredine lipnja.

Nakon završetka remonta dionica pruge od Vinkovaca do Ivankova bit će osposobljena za vozne brzine od 160 kilometara na sat.

Predsjednik Uprave HŽ-a istaknuo je da HŽ proteklih godina bilježi porast prometa na 10. željezničkom koridoru kojemu pripada pruga Dobova-Tovarnik.

"Sada smo blizu 60 posto prijeratnog prometa", rekao je Drempetić, procjenjujući da je u idućih pet godina ovdje moguće ostvariti razinu prometa od prije rata.

Podsjetio je da je prije Domovinskog rata 10. koridorom godišnje prevezeno 12 milijuna tona robe, dok je primjerice prošle godine na razini cijelog HŽ-a ostvaren prijevoz od 15 milijuna tona robe.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predsjednik Uprave HŽ-a najavio je i početak obnove u ratu stradale pruge Vinkovci-Osijek, a za desetak dana bit će potpisan ugovor o njezinu razminiranju koje bi trebalo trajati 40-ak dana.

"U roku od šest mjeseci od završetka razminiranja, ako nas ne ometu zimski uvjeti, pruga Vinkovci-Osijek trebala bi biti u potpunosti obnovljena", rekao je Marijan Drempetić.

Najavio je da će uskoro početi i rekonstrukcija 5C željezničkog koridora. Radovi će prvo početi na južnom dijelu od Metkovića do Ploča, a najesen bi se radovi nastavili na dijelu koridora od Šamca do hrvatsko-mađarske granice.

Prigodom današnjeg obilaska gradilišta remonta dvokolosječne pruge Dobova-Tovarnik, na dionici od Vinkovaca do Ivankova, uz predsjednika Uprave HŽ-a bili su i vukovarsko-srijemski župan Nikola Šafer i vinkovački gradonačelnik Mladen Karlić.


Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara