HZJZ: 60 posto učenika u dobi od 13 do 15 godina probalo cigaretu

HZJZ: 60 posto učenika u dobi od 13 do 15 godina probalo cigaretu
ISTRAŽIVANJE koje je obuhvatilo 5.038 učenika u 60 hrvatskih škola u dobi od 13 do 15 godina pokazalo je da je 60 posto učenika barem jednom probalo cigaretu, a njih 40 posto cigaretu je zapalilo u dobi mlađoj od 10 godina.

Među njima je 17 posto cigaretu zapalilo u posljednjih mjesec dana, dok je 50 posto anketiranih izrazilo spremnost da prestanu pušiti, rečeno je na konferenciji za novinare u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Zavod je istraživanje proveo lani u suradnji sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom (WHO) i Centrom za kontrolu i prevenciju bolesti iz Atlante u SAD-u.

"Podaci o 60 posto učenika koji su probali cigaretu do 15. godine života zabrinjavajući su, posebice jer neka djeca počinju i prije 10. godine života, iako Hrvatska u usporedbi s drugim zemljama ne stoji tako loše", ocijenila je voditeljica epidemiološke službe HZJZ-a Vlasta Žerjavić Hrabak.

Ona drži da društvo treba nešto poduzeti u sprečavanju takvog ponašanja, posebno u školskoj medicini.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istraživanje o pušenju djece u dobi između 13 i 15 godina provele su dosad 74 zemlje, a u tijeku je u još 46 zemalja.

U Hrvatskoj puši 34 posto muškaraca i 26 posto žena u dobi između 18 i 65 godina, a procjenjuje se da od posljedica uživanja duhana umire između 12.000 i 14.000 osoba godišnje.

WHO procjenjuje da u svijetu puši 1,1 milijarda ljudi, odnosno 30 posto odraslog stanovništva. Od posljedica pušenja godišnje umre pet milijuna ljudi, a ako se nastavi sadašnji trend u 2020. godini moglo bi umrijeti 10 milijuna ljudi.

Zbog želje za restrikcijama reklamiranja, sponzorstva i promocije duhana WHO je 21. svibnja usvojio Okvirnu konvenciju o kontroli duhana, koja će stupiti na snagu kada je ratificira 40 zemalja.

Ovogodišnji Svjetski dan nepušenja, 31. svibnja, odvijat će se pod geslom "Svijet filma i mode bez duhanskog dima". WHO time želi pozvati industriju zabave da prestane promicati proizvod koji ubija svakog drugog redovitog konzumenta, rečeno je u HZJZ-u.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara