HZJZ: Dosad od gripe oboljelo 1.830 osoba, kulminacija krajem ožujka

OD PRVOG slučaja potkraj veljače do danas u Hrvatskoj je od gripe oboljelo 1.830 osoba, no kulminacija ovogodišnje epidemije gripe očekuje se krajem ožujka, ističu epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Broj oboljelih od gripe svakodnevno raste za 500 do 1.000 ljudi, no ukupan broj oboljelih ne bi trebao biti veći nego prethodnih godina, kada se kretao oko 70.000, rekla je voditeljica Odjela za epidemiologiju zaraznih bolesti HZJZ-a Ira Gjenero-Margan na današnjoj konferenciji za novinare.

Stvarni broj oboljelih može biti i do 10 puta veći od službenog jer veliki broj oboljelih ne zatraži tijekom bolesti liječničku pomoć, upozorava Gjenero-Margan.

Među oboljelima od gripe dominiraju školska djeca u dobi između sedam i 19 godina (45 posto oboljelih), a zatim predškolska djeca (11 posto) te stariji od 60 godina (devet posto).

Protiv gripe ove je godine cijepljeno 500.000 osoba, a podaci ukazuju na uobičajenu distribuciju oboljelih, s najviše oboljelih među djecom i mladima, što je uobičajeno za viruse gripe tipa A i B, naglašava Gjenero-Margan.

Vladimir Draženović iz Odjela za virologiju ističe kako je za razliku od prethodnih godina, gripa ove godine kasnila između 15 i 30 dana, pa bi epidemiju koja inače traje 2-3 mjeseca moglo prekinuti toplo vrijeme koje ne pogoduje virusu.

Gripa je prisutna i u većini europskih zemalja, a veća grupiranja oboljelih zamijećena su u zemljama gdje su identificirani virusi tipa A, kao što je slučaj u Hrvatskoj.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara