HZJZ: Lani zbog droge umrlo 95 osoba

PO PODACIMA Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ), lani je u Hrvatskoj 95 osoba umrlo od posljedica djelovanja psihoaktivnih droga, a većina umrlih bila je evidentirana u Registru liječenih ovisnika o psihoaktivnim drogama.

Među umrlima bilo je 86 muškaraca i devet žena, a njih 64 bilo je staro između 21 i 35 godina.

Zbog predoziranja opijatima umrlo je 56 osoba, a do kobnog ishoda najčešće je dolazilo zbog istodobnog uzimanja različitih vrsta droga. Dio predoziranih, njih 15, nisu bili registrirani ovisnici.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Deset osoba umrlo je od neke druge bolesti, devet je počinilo samoubojstvo, a osam je umrlo od posljedica različitih nesreća. Za deset ovisnika HZJZ nije uspio dobiti podatak o uzroku smrti.

Osim predoziranja, ovisnici o drogama mogu umrijeti od različitih komplikacija, odnosno bolesti do kojih dolazi zbog drogiranja, poput ciroze jetre, hepatitisa, sepse, uremije, cerebrovaskularnog krvarenja, pneumonije, plućne embolije, srčane insuficijencije i respiratornog aresta.

Najviše umrlih bilo je iz Zagreba i njegove bliže okolice (26,3 posto), a slijede Split i njegova okolica sa 16,8 posto.

U Primorsko-goranskoj županiji umrlo je 11,6 posto, a u Istarskoj i Šibensko-kninskoj županiji po 9,5 posto osoba.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara