HZJZ: Oprez tijekom ljeta zbog crijevnih infekcija

S DOLASKOM toplog vremena i ljetnih vrućina nastupa sezona crijevnih infekcija i otrovanja hranom uzrokovanih raznim bakterijama i virusima, pa posebnu pozornost treba posvetiti čuvanju hrane i pića, upozoravaju epidemiolozi Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Zaraze bakterijama, kao što su salmonela i staphylococus, te rotavirusima i adenovirusima koji uzrokuju trovanje hrane, karakteriziraju proljev, povraćanje i povišena temperatura, no i relativno kratko trajanje bolesti.

Bakterije i virusi uništavaju se dobrim kuhanjem i pečenjem, a pripremljena jela trebaju se pojesti u kratkom roku.

Kako bi se spriječile crijevne infekcije treba koristiti namirnice poznatog podrijetla te od pouzdanih proizvođača, ističe epidemiolog HZJZ-a Borislav Aleraj.

Osjetljive namirnice poput mesa, mlijeka i jaja, kao i od njih pripremljena jela, treba držati isključivo u hladnjaku jer se tako izbjegava opasno umnažanje bakterija. Naročito se to odnosi na kolače koji su posebno osjetljivi zbog šećera koji sadrže.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Namirnice pak koje se jedu sirove, ponajprije voće i povrće, treba dobro prati kako bi se izbjegle zaraze crijevnim virusima i jajašcima crijevnih nametnika.

Među ljetne bolesti treba ubrojiti i dječje zaraze do kojih može doći prilikom kupanja u vodi ili moru.

Roditeljima male djece, osobito one do godinu dana, preporučuje se da nadziru njihovo kupanje, posebno u plićacima, kako se zbog prevelikog gutanja vode ne bi zarazila enterovirusima (Coxsackie, Echo).

Tu zarazu također karakterizira proljev i povišena temperatura, a kod neke se djece pojavi i kožni osip.

Također treba izbjegavati kupanje u vodama stajaćicama, plitkim rukavcima, jezercima i barama jer su te vode uvijek onečišćene pa se mogu dobiti bolesti poput leptospiroze, koja se očituje poput gripe, ali u teškom obliku može uzrokovati i oštećenje jetre.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara