HZMO povećao aktualnu vrijednost mirovine za četiri posto

UPRAVNO vijeće Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje izvijestilo je danas da je donijelo odluku o povećanju aktualne vrijednosti mirovine od 1. srpnja za četiri posto, što znači da će umirovljenici dobiti mirovine za kolovoz uvećane za četiri posto i razliku mirovina za srpanj.

Tako bi, primjerice, umirovljenik s prosječnom mirovinom, koja je u lipnju iznosila 1.740 kuna, u rujnu trebao primiti mirovinu veću za 70 kuna i razliku za srpanj od 70 kuna.

Odlukom HZMO-a za isti postotak povećana je i osnovica za određivanje naknade zbog tjelesnog oštećenja, te najniža mirovina za jednu godinu mirovinskog staža.

Nova vrijednost mirovina izračunata je na temelju podataka Državnog zavoda za statistiku o rastu plaća u prvom polugodištu 2004. godine, čime je po prvi puta primjenjena nova formula usklađivanja mirovina koju su proljetos dogovorili HDZ-ova Vlada i predstavnici umirovljenika.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Predstavnici Hrvatske stranke umirovljenika (HSU) i umirovljeničkih udruga na jučerašnjem sastanku s predstavnicima vlasti, na čelu s premijerom Ivom Sanaderom i predsjednikom Hrvatskog sabora Vladimirom Šeksom, nisu prihvatili prijedlog Ministarstva financija o povećanju mirovina za 2,3 posto, koliko je iznosio realni rast plaća, već su inzistirali na četiri posto, koliko su rasle bruto plaće.

No, s obzirom da je Vlada upozorila na moguće financijske poteškoće u provedbi sporazuma između HDZ-a i HSU-a, dogovoreno je da će zajedničko povjerenstvo u roku šest mjeseci analizirati je li taj sporazum moguće provesti s obzirom na stvarne gospodarske mogućnosti zemlje.

Sporazum HDZ-a i HSU-a, čijim je potpisivanjem HSU uvjetovao svoju potporu Sanaderovoj Vladi, također predviđa jednom godišnje izvanredno povećanje mirovina u skladu s rastom BDP-a, kao i da će mirovine od 1. siječnja iduće godine dosegnuti razinu od 50 posto plaće.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara