HZMO: Upute za ostvarivanje prava na prijevremenu mirovinu

ZBOG povećanog interesa javnosti oko promjena koje donose izmjene Zakona o mirovinskom osiguranju, Hrvatski zavod za mirovinsko osiguranje (HZMO) priopćio je danas da se kod ostvarivanja prava na prijevremenu starosnu mirovinu ne mijenjaju uvjeti, već samo izračun visine te mirovine.

Za osiguranike koji pravo na prijevremenu starosnu mirovinu ostvare do 17. prosinca 2002. smanjenje za svaki mjesec ranijeg odlaska u mirovinu iznosi 0,3 posto, a za osiguranike koji to pravo ostvare od 18. prosinca smanjenje za svaki mjesec bit će 0,34 posto, ističe se u priopćenju.

Osiguranici koji su već podnijeli ili namjeravaju podnijeti zahtjev za prijevremenu mirovinu, a procjenjuju da će im mirovina biti veća ako se izračunava prema dosadašnjim propisima, mogu svoj zahtjev promijeniti.

Važno je da u zahtjevu navedu da pravo na mirovinu žele ostvariti (najkasnije) sa 17. prosincem 2002., dok odjava iz osiguranja mora nositi datum najkasnije 16. prosinca 2002.

Pritom podnositelji zahtjeva moraju voditi računa da na dan ostvarivanja prava imaju ispunjene uvjete - godine staža i godine života.

Svi zainteresirani informacije mogu dobiti na telefon 0800 63 63 63 od 9 do 18 sati, kao i u svim službama HZMO-a, a zbog povećanog broja upita i zahtjeva HZMO je produžio rad besplatnog telefona do 20. prosinca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministarstvo rada i socijalne skrbi priopćilo je da je primjena pojedinih odredbi izmijenjenog Zakona o mirovinskom osiguranju odgođena za 1. siječanj iduće godine.

Te su odredbe vezane uz Zakon o doprinosima za obvezna osiguranja, a tiču se uređenja prava na temelju proširenja osnovice za uplatu doprinosa za mirovinsko osiguranje.

Ostale odredbe stupaju na snagu 18. prosinca jer ne postoje nikakvi opravdani razlozi za odgodu njihove primjene.

Također ne postoji nikakva skrivena namjera zakonodavca koja bi bila motivirana bilo kojim drugim razlozima, kaže se u priopćenju Ministarstva rada.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara