HZZ će isplaćivati jednokratnu naknadu za otvaranje obrta i putne troškove

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) donio je nedavno odluke o isplati jednokratne novčane naknade nezaposlenoj osobi evidentiranoj na Zavodu koja otvara obrt ili samostalnu djelatnost, te novčane pomoći osobi koja se zaposli izvan mjesta prebivališta udaljenog više od 80 km.

Jednokratna novčana naknada može se odobriti osobi koja ostvaruje pravo na mjesečnu naknadu HZZ-a ako otvara obrt ili samostalnu djelatnost ili ako se zapošljava u trgovačkom društvu u kojemu ima udio koji nije većinski.

"Naknada se može odobriti pod uvjetom da su u tu svrhu osigurana financijska sredstva u HZZ-u, a nakon pismenog zahtjeva koji nezaposleni podnese područnoj službi Zavoda", pojašnjava pravna savjetnica u HZZ-u Ljiljana Šplajt.

Naknada se isplaćuje za preostalo razdoblje za koje osoba u trenutku zahtjeva ima pravo, a ona je, ovisno o radnom stažu prije prijave na Zavod, za većinu najduže godinu dana.

To znači da bi, primjerice, nezaposleni koji godinu dana ima pravo na maksimalni iznos mjesečne naknade od 900 kuna, mogao dobiti taj iznos i odjednom (10.800 kuna), odnosno dobiti naknadu za onoliko mjeseci koliko mu je preostalo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nezaposleni koji imaju pravo trajno primati naknadu sa Zavoda, a to su muškarci koji su u 2003. godini imali 31 godinu staža, odnosno žene s 26 godina staža, mogu tražiti isplatu iznosa za najduže dvije godine.

Nezaposlen osoba iz evidencije HZZ-a koja se na neodređeno vrijeme zaposli 80 kilometara dalje od mjesta prebivališta ima pravo na jednokratnu pomoć u visini prosječne novčane naknade isplaćene u Zavodu (u svibnju je to bilo 856 kuna).

Također ima pravo na jednokratnu naknadu putnih troškova jednog putovanja za sebe i članove svoje obitelji u visini stvarnog troška prijevoza vlakom ili autobusom, a za selidbu pomoć u visini 50 posto troškova najjeftinijim prijevoznim sredstvom.

Jednokratnu naknadu putnog troška samo za sebe ima nezaposlena osoba koja zasnuje radni odnos na određeno vrijeme za sezonske poslove.

Mjesečna naknada za nezaposlenost trenutno se kreće od 783 do 900 kuna, a povišenje maksimalnog iznosa na tisuću kuna, koje je tijekom pregovora sa sindikatima najavio ministar rada i socijalne skrbi Davorko Vidović, HZZ može početi isplaćivati tek nakon ministrove odluke.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara