HZZ nastavlja s programom poticanja zapošljavanja i u idućoj godini

PRIBLIŽNO 15.000 nezaposlenih u prošloj je godini pronašlo posao preko Vladinog programa za poticanje zapošljavanja, a Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) provedbu tih mjera nastavit će i iduće godine.

Od ožujka, kada su programi aktivirani, do kraja studenoga zaposleno je 14.982 nezaposlenih osoba, čime je premašen Vladin plan kojim je u ovoj godini predviđeno zapošljavanje 14.029 nezaposlenih.

Cjelovite rezultate provedbe lepeze šest mjera za proteklu godinu HZZ će objaviti u siječnju, nakon što budu obrađeni rezultati iz prosinca 2002., kažu u HZZ-u.

Među novozaposlenima u protekloj godini najviše je pripravnika, osoba s ranijim radnim iskustvom te branitelja i osoba srednje životne dobi.

Zanimljivim za poslodavce pokazao se program ´Učenjem do posla za sve´ kojim se zapošljavaju pripravnici, a radnici s iskustvom osposobljavaju prema potrebama tržišta rada.

Kroz taj je program, prema evidenciji iz proteklog mjeseca, zaposleno 10.160 osoba, dok je u planu bilo 4.320.

Kroz ´Posao za branitelja´ planirano je u 2002. zaposlenje 962 osobe, a zaposlilo se 2.100.

Posebno dobre rezultate postigao je program ´Iskustvom do profita´, namijenjen zapošljavanju starijih osoba s iskustvom, koji je umjesto planiranih 268 zaposlio 1.156 osoba.

Neki su programi podbacili u odnosu na očekivanja pa će se u idućoj godini morati revidirati kako bi bili privlačniji poslodavcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
To se osobito odnosi na programe ´Iz učionice u radionicu´ i ´Šansa i za nas´, namijenjene zapošljavanju mladih osoba obrtničkih zanimanja, odnosno invalida.

Doradit će se i najrazvikaniji program ´S faksa za posao´, za poticanje zapošljavanja mladih obrazovanih osoba do 27 godina starosti.

Kroz taj su program do kraja studenoga zaposlene 1.103 osobe, a planirano je čak 7.050.

No, ravnateljica HZZ-a Sanja Crnković-Pozaić ističe da unatoč podbačaju taj program treba zadržati, jer je kroz njega zaposlena gotovo trećina ukupno zaposlenih osoba iz te skupine.

U idućoj će se godini provoditi i poseban program zapošljavanja u građevinarstvu i brodogradnji, djelatnostima koje u posljednje vrijeme bilježe najveći rast zapošljavanja.

Iako je u evidenciji HZZ-a zabilježen veliki broj nezaposlenih tih zvanja, anketa provedena na uzorku od 15.650 nezaposlenih od ukupno preko 58.000 koji imaju potrebna zvanja i iskustvo, utvrđeno je da je za rad sposobno i spremno samo 5.538 osoba.

U HZZ-u ističu kako je broj sposobnih za rad ipak dovoljan da bi se zadovoljila potreba tih grana u idućoj godini.

Poslodavcima je za subvencije u programima poticanja zapošljavanja do kraja prošloga mjeseca isplaćeno 47,7 milijuna kuna, a najveći interes pokazali su poduzetnici iz Zagreba, Splitsko - dalmatinske i Osječko - baranjske županije.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara