HZZ: Oko 15.000 nezaposlenih pronašlo posao preko Vladinih programa

PRIBLIŽNO 15.000 nezaposlenih dosad je pronašlo posao preko Vladinih programa za poticanje zapošljavanja, objavio je danas Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ).

Od ožujka, kada su programi aktivirani, do kraja studenog zaposleno je 14.982 nezaposlenih osoba, najviše pripravnika, osoba s ranijim radnim iskustvom te branitelja i osoba srednje životne dobi.

Dosadašnji rezultati premašuju Vladin plan, kojim je u ovoj godini predviđeno zapošljavanje 14.029 nezaposlenih.

Poslodavcima je za subvencije isplaćeno 47,7 milijuna kuna, a najveći interes pokazali su poduzetnici iz Zagreba, Splitsko - dalmatinske i Osječko - baranjske županije.

U HZZ-u smatraju da će se neki programi morati revidirati, kako bi bili privlačniji poslodavcima.

To se osobito odnosi na programe ´Iz učionice u radionicu´ i ´Šansa i za nas´, namijenjene zapošljavanju mladih osoba obrtničkih zanimanja, odnosno invalida, rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica HZZ-a Sanja Crnković - Pozaić.

Među programima koji će se iduće godine doraditi je i najrazvikaniji ´S faksa za posao´, za poticanje zapošljavanja mladih obrazovanih osoba do 27 godina starosti.

Kroz taj su program dosad zaposlene 1.103 osobe, a planirano je čak 7.050. No, Pozaić ističe da unatoč podbačaju taj program treba zadržati, jer je kroz njega zaposlena trećina ukupno zaposlenih osoba iz te skupine.

Ravnateljica HZZ-a izvijestila je i o posebnom programu zapošljavanja u građevinarstvu i brodogradnji, djelatnostima koje u posljednje vrijeme bilježe najveći rast zapošljavanja.

Na uzorku od 15.650 nezaposlenih od ukupno preko 58.000 koji imaju potrebna zvanja i iskustvo za te djelatnosti, utvrđeno je da je za rad sposobno i spremno samo 5.538 osoba, pokazuju rezultati ankete HZZ-a.

Preko 19 posto treba prekvalifikaciju, 18 posto zdravstveno je nesposobno za rad, 16 posto izjavilo je da ne želi raditi u tim djelatnostima, a osam posto nije se odazvalo anketi, pa je izbrisano iz evidencije HZZ-a.

Crnković - Pozaić ipak ističe kako je broj sposobnih za rad dovoljan da bi se zadovoljila potreba tih grana u idućoj godini.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara