HZZ: U rujnu nezaposlenost porasla za 0,3 posto

KRAJEM rujna u Hrvatskoj je evidentirano 307.410 nezaposlenih osoba, što je 816 osoba ili 0,3 posto više nego u kolovozu, i 68.385 osoba ili 18,2 posto manje nego u rujnu prošle godine, izvijestio je danas Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Blagi porast nezaposlenosti uglavnom je rezultat povratka sezonskih radnika u evidenciju Zavoda, te uobičajeno prijavljivanje mladih nakon redovnog školovanja, istaknula je na konferenciji za novinare ravnateljica HZZ-a Sanja Crnković Pozaić.

Najveći porast nezaposlenosti zabilježen je u priobalnim županijama, primjerice Šibensko-kninskoj, Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj, Splitsko-dalmatinskoj i tako dalje, gdje se broj novoprijavljenih na Zavod povećao za preko sto posto.

Crnković Pozaić procjenjuje da se u evidenciji HZZ-a ponovno uspostavlja postsezonski porast nezaposlenosti koji obično traje do siječnja, a zatim lagano pada, no ističe da je barometar novootvorenih, u odnosu na broj zatvorenih radnih mjesta, i dalje pozitivan.

U rujnu je u HZZ-u bilo evidentirano 24.726 novoprijavljenih, od čega je najviše, 52,4 posto, došlo nakon prekida radnog odnosa, 28,4 posto ih je došlo iz neaktivnosti, odnosno ranije nisu tražili posao, a 18,2 posto se prijavilo nakon redovnog školovanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Broj onih koji su među nezaposlene došli zbog prekida radnog odnosa veći je u rujnu u odnosu na kolovoz oko šest posto, što Crnković Pozaić objašnjava prekidima ugovora na određeno vrijeme, preko kojih se najčešće zapošljava u turističkoj sezoni.

Od 23.910 osoba koje su u rujnu otišle s evidencije Zavoda, 56,6 posto se zaposlilo, 32,2 posto je izbrisano zbog neredovitog javljanja ili odjave s evidencije, a 5,8 posto zbog nepoštivanja zakonskih odredbi.

U HZZ-u smatraju da je dio brisanih zbog nejavljanja također našao posao, ali to nisu prijavili HZZ-u, a dio je onih koji su obeshrabreni zbog dužeg traženja posla odustali od posredovanja Zavoda.

Žene su i dalje teže zapošljiva kategorija, njih je među nezaposlenima u rujnu 27.000 više nego muškaraca, pa će se među budućim mjerama morati naći i mjere za poticanje zapošljavanja žena.

Crnković Pozaić je najavila da će se programi za poticanje zapošljavanja (Cards programi), koje financira Europska unija, primjenjivati u predstojećoj privatizaciji velikih poduzeća, prvenstveno brodogradilišta i poljoprivrednih kompleksa u Slavoniji.

U tim će se poduzećima uspostaviti "centri za postizanje poslovnih promjena", putem kojih će se nastojati zaposliti otpuštene radnike za vrijeme otkaznih rokova ili im se omogućiti prekvalifikacija, kazala je.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara