HZZ: U siječnju nezaposlenost porasla za dva posto

NA HRVATSKOM zavodu za zapošljavanje (HZZ) u siječnju je evidentirano 324.965 osoba, što znači da je nezaposlenost u odnosu na prosinac porasla za dva posto, no to je još uvijek 11,5 posto manje nezaposlenih u odnosu na siječanj prošle godine.

"Siječanjski porast nezaposlenosti uobičajen je za ovo doba godine, a tendencija rasta nastavit će se sve do ožujka, kada se očekuje pad nezaposlenosti zbog početka nove sezone zapošljavanja", rekla je na konferenciji za novinare ravnateljica HZZ-a Sanja Crnković Pozaić.

Nezaposlenost je povećana u svim županijama, a najviše u Istarskoj, gdje je zbog pojačanog priljeva nezaposlenih iz turizma iznosila 8,4 posto. Ipak, napominje Crnković Pozaić, i taj je postotak nezaposlenih manji u odnosu na isto razdoblje lani kada je bilo evidentirano 16 posto.

Najveći pad nezaposlenosti u odnosu na prošlu godinu zabilježile su Zagrebačka županija (25 posto) i Krapinsko-zagorska županija (23,9 posto).

U siječnju je zabilježeno pojačano zapošljavanje u sektorima zdravstva, obrazovanja i uslužnim djelatnostima, što je dovelo do povećanog zapošljavanja žena, kojih među novozaposlenima ima 57,6 posto.

Ravnateljica HZZ-a rekla je kako se postojeće mjere aktivne politike zapošljavanja neće ukidati, već će se postupno zamijeniti mjerama koje predviđa novi akcijski plan zapošljavanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Nove mjere, za koje je u ovoj godini osigurano 490 milijuna kuna, trebale bi se početi uvoditi u ožujku, nakon što ih rasprave i o njima donesu zaključke socijalni partneri na posebnoj konferenciji koju će organizirati Ministarstvo gospodarstva, rada i poduzetništva u suradnji s Međunarodnom organizacijom rada.

U siječnju su u strukturi zapošljavanja dominirale osobe sa završenom srednjom školom, te višom školom i fakultetom. Posao su najlakše nalazile mlade osobe, koje najviše fluktuiraju na tržištu rada zbog kratkog zaposlenja i ponovnih povrataka na evidenciju nezaposlenih, no problematičan je povećani udio starijih, čije je zapošljavanje otežano.

U evidenciju nezaposlenih prijavilo se 23.559 osoba, od kojih je 19.071 imalo prethodno radno iskustvo. Najveći broj novoprijavljenih došao je iz prerađivačke industrije, trgovine, hotelijerstva i ugostiteljstva te građevinarstva.

Ujedno je 64,2 posto došlo na evidenciju iz zaposlenosti, a 63,3 posto izravno iz radnog odnosa, najčešće zbog isteka rada na određeno vrijeme.

Iz evidentirane nezaposlenosti otišlo je 17.278 osoba. Zbog zapošljavanja brisano je 8.777 osoba, a zbog ostalih razloga, kao što su neredovito javljanje, nepridržavanje zakonskih odredbi ili odjave s evidencije 8.501 osoba.

(Hina) xmt ymd

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara