HZZO: Dugovi zdravstvenih ustanova rastu usprkos sanaciji

USPRKOS prošlogodišnjoj sanaciji zdravstvene su ustanove 2002. završile s većim dugovima nego na kraju 2001., izjavila je danas direktorica Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO) Ljubica Đukanović nakon sjednice Upravnog vijeća HZZO-a.

Zdravstvene su ustanove lani ostvarile 2,3 milijarde kuna nepodmirenih obveza prema dobavljačima, od čega je 864 milijuna bilo starije od 90 dana. Istodobno je tijekom sanacije u sustav uneseno oko 700 milijuna kuna za pokrivanje dugova.

Đukanović ipak drži da bolnice, unatoč velikim dugovima prema dobavljačima, nisu u bankrotu jer uredno isplaćuju plaće i posluju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Zdravstvene su ustanove u 2002. trebale smanjiti broj zaposlenih, uglavnom iz redova nezdravstvenog osoblja, što nisu učinile pa i dalje oko 70 posto bolničkih proračuna odlazi na plaće.

Prosječna plaća iznosila je lani 6.500 kuna bruto, odnosno 4.430 kuna neto. Također je ustanovljeno da je 80 posto uređaja i opreme u ustanovama za otpis.

Upravno vijeće stoga je zaključilo da će idućega tjedna odlučiti o tome što treba poduzeti da se spriječi gomilanje daljnjih gubitaka u zdravstvu. Također će analizirati opseg učinjenih usluga u bolnicama tijekom liječničkog štrajka.

Čelnici HZZO-a također su izvijestili da će ovih dana ljekarnama biti usmjereno 100 milijuna kuna za pokriće troškova, kako bi se plaćanje dugova dobavljačima lijekova skratilo na 120 dana.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara