HZZO i dalje kasni s plaćanjem ustanovama za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju

UNATOČ dogovoru s Hrvatskim zavodom za zdravstveno osiguranje (HZZO), plaćanje ustanovama za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju ponovno kasni, čime je otežano njihovo poslovanje i pružanje usluga korisnicima, upozorila je danas Udruga zdravstvene njege i rehabilitacije.

Tijekom jeseni 2002. u Ministarstvu zdravstva održana su tri sastanka Povjerenstva za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju bolesnika u kući, u čijem su radu sudjelovala i dva predstavnika HZZO-a, napominje udruga u priopćenju.

Na sastancima je dogovoreno da će se sva zaostala plaćanja usluga zdravstvene njege i rehabilitacije u kući obaviti do 31. prosinca 2002.

Međutim, HZZO ne samo da nije ispunio obvezu isplate zaostalih potraživanja, nego su se zaostaci povećali. Zadnja isplata za usluge koje su sestre i fizioterapeuti obavili u kućama bolesnika, bila je ovih dana tek za kraj kolovoza 2002. godine, ističe se u priopćenju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Udruga naglašava da su svi zahtjevi Ministarstva zdravstva u međuvremenu ispunjeni: ustanovljena je mreža ustanova, smanjen normativ, ustanovljen broj bodova za uvjete rada na terenu i dr.

Udruga, koja okuplja oko 160 ustanova za njegu i rehabilitaciju bolesnika u kući s ukupno 1.300 zaposlenih, upozorava da njezine članice posluju zahvaljujući kreditima kod poslovnih banaka, na koje moraju plaćati kamate.

Predsjednica udruge Dubravka Lekić, koja vodi Ustanovu za zdravstvenu njegu i rehabilitaciju u kući Varaždin sa 42 zaposlena, ističe kako je HZZO samo njezinoj ustanovi dužan oko 500.000 kuna.

Nije jasno zašto HZZO misli da ga članice udruge i dalje trebaju kreditirati, kaže Dubravka Lekić.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara