HZZO: Od 1. siječnja proširuje se krug korisnika zdravstvenog osiguranja

Na temelju pravilnika koji je danas prihvatilo Upravno vijeće Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO), od 1. siječnja status osiguranika mogu zatražiti i osobe koje ostvaruju prihode na temelju ugovora o djelu, ako su u zadnjih pet godina imali šest mjesečnih uplata u zdravstveni fond u ukupnom iznosu od minimalno 1.800 kuna.

Te se osobe izjednačuju u pravima iz zdravstvenog osiguranja sa stalno zaposlenima pa će u slučaju bolovanja moći ostvariti novčanu naknadu u visini od 70 posto prosječne osnovice, što iznosi 850 kuna, rekla je na konferenciji za novinare direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović.

Upravno vijeće donijelo je odluku o korekciji cijena pojedinih terapijskih postupaka u invazivnoj kardiologiji i kardiokirurgiji, te u postupku umjetne oplodnje (in vitro fertilizacija).

Zbog troškova potrošnog i ugradbenog materijala te lijekova cijene devet postupaka u kardiologiji i kardiokirurgiji povećane su prosječno 11 posto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
HZZO će tako po višim cijenama bolnicama plaćati dijagnostičku koronarografiju, liječenje angine pectoris, ugradnje stenta i pacemakera te ugradnju koronarne premosnice.

Za gotovo 32 posto povećana je cijena postupaka in vitro fertilizacije (IVF) u umjetnoj oplodnji. HZZO je uvažio cijene novih lijekova i nekih potrošnih materijala, pa će jedan postupak umjesto 7.500 kuna odsad plaćati 9.800 kuna.

Žene imaju pravo na tri IVF postupka na teret HZZO-a, a odsad će sve lijekove dobivati besplatno.

Upravno vijeće prihvatilo je sufinanciranje Nacionalnog transplantacijskog centra u Kliničkoj bolnici Merkur u iznosu od 1,4 milijuna kuna. Novac će biti utrošen na uređenje odjela intenzivne njege i prostora za izolaciju transplantiranih pacijenata.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara