HZZO: prošle godine potrošnja lijekova porasla osam posto

Potrošnja lijekova prošle je godine porasla osam posto u odnosu na prethodnu godinu, a neopravdana potrošnja zabilježena je kod antibiotika, antidepresiva i lijekova za snižavanje masnoća u krvi, istaknuto je danas na konferenciji za novinare Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO).

Neopravdano propisivanje antibiotika i njihova šira primjena može nanijeti veliku zdravstvenu štetu pučanstvu zbog razvijanja rezistentnih bakterija, upozorio je Josip Jelić, član Upravnog vijeća HZZO-a.

Prošle su se godine neopravdano i neracionalno propisivali većinom antibiotici Amoxil, Klavocin i Sumamed, kao i Lipex, lijek za snižavanje masnoća u krvi, te antidepresiv Zyprex, kazao je Jelić.

Kao primjer prevelike potrošnje naveo je podatak da je lani na 1,5 stanovnika potrošena jedna kutija antibiotika amoksicilina.

HZZO godišnje na lijekove troši 2,2 milijarde kuna, što je preko 20 posto njegova proračuna, dok je prosjek zemalja Europske unije 15 do 18 posto, upozorio je član Upravnog vijeća Stipe Orešković.

Ocijenio je da takva potrošnja nije opravdana jer ne utječe na smanjenje broja hospitalizacija i troškova liječenja.
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za slijedeću sjednicu Upravnog vijeća najavljena je detaljnija analiza opravdanosti potrošnje pojedinih lijekova po svakom liječniku, kako bi se potrošnja mogla bolje kontrolirati, te utvrđivanje kandidata za nagrade ili kazne.

Ravnateljica HZZO-a Ljubica Đukanović istaknula je da se takvim mjerama želi postići da liječnici ispunjavaju ugovorene obveze, a pacijenti dobiju usluge koje su platili.

Na upit o mogućim problemima zbog brisanja JMBG-a s osobnih isprava Đukanović je ustvrdila da to neće izazvati probleme ni troškove HZZO-u jer svaki osiguranik ima svoj broj zdravstvenog osiguranja koji se neće mijenjati.

Na konferenciji su iznijeti rezultati poslovanja dopunskog zdravstvenog osiguranja u prošloj godini. Policu dopunskog osiguranja uplatilo je 730.000 osiguranika, a ostvaren je prihod od 300 milijuna kuna.

Također je za idući tjedan najavljena uplata ljekarnama sredstava za lijekove kako se ne bi povećavao dug i dovela u pitanje opskrba lijekovima.

Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara