HZZO: Stopa bolovanja u godinu dana smanjena za 15 posto

STOPA bolovanja u Hrvatskoj smanjena je u proteklih godinu dana za 15 posto, čime je Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) na naknadama za bolovanja uštedio sedam milijuna kuna, rečeno je na konferenciji za novinare nakon današnje sjednice Upravnog vijeća HZZOa.

Prosječna stopa bolovanja sada iznosi 3,66 posto, a smanjena je ponajviše dobrim radom liječničkih povjerenstava za bolovanja, rekla je direktorica HZZO-a Ljubica Đukanović.

Stopa bolovanja u Zagrebu smanjenja je s prošlogodišnjih 5 na 3,88 posto, dok je u Splitu sa 6 pala na 4 posto. Najniža je u Sisku (2,63), a najviša U Virovitici (4,42).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Upravno vijeće danas je donijelo odluku o sanaciji dugova vukovarske bolnice, kojom će obveze prema dobavljačima u iznosu od 11 milijuna kuna podmiriti HZZO, ako dobavljači pristanu svoja potraživanja smanjiti za 20 posto.

Dosad je na takvo rješenje pristalo 13 od 23 dobavljača, a nakon sanacije vukovarskoj će bolnici ostati nepodmirenih 1,5 milijun kuna.

HZZO će, prema odluci Upravnog vijeća, financirati 75 posto (8.000 kuna) iznosa školarine za 186 specijalizanata iz obiteljske medicine, a financirat će i zamjenske liječnike koji će za to vrijeme raditi na njihovim mjestima.

Predstavnici HZZO-a izvijestili su da su dosad osigurane otpremnine ili je dokupljen staž za 336 zaposlenih u zdravstvu, koji su proglašeni tehnološkim viškom, za što je utrošeno 37 milijuna kuna.
Znate li nešto više o temi ili želite prijaviti grešku u tekstu?
Učitavanje komentara